Wellness egy karnyújtásnyira

Vegán étrend és vegetáriánus étrend – mi a különbség?


Az elmúlt években egyre többen változtattak étkezési szokásaikon, egyre több állati eredetű terméket hagytak ki étrendjükből, mint például hús, tejtermék, tojás stb. Ez megkönnyítette a vegetáriánus ételekhez való hozzáférést, különösen a nagyvárosokban, ahol speciális helyek vannak az ilyen fogyasztók számára.

A vegán étrend és a vegetáriánus diéta kifejezések sokak számára zavaróak lehetnek, mivel viszonylag új fogalmak, amelyek kéz a kézben járnak, és a megszokottnál tudatosabb vagy egészségesebb életmóddal együtt járnak.

Vegán étrend és vegetáriánus étrend: a fő különbség

A vegán és vegetáriánus étrend már egy ideje népszerű. Akár az állatok iránti empátia miatt, akár a bolygó jövőjével kapcsolatos aggodalmaik miatt a vegetarianizmus és a veganizmus már a kultúránk része, és egyre több lehetőség kínálkozik, amely megkönnyíti ezen életmód gyakorlását.

Gyakran előfordul azonban, hogy a vegán étrendet a vegetáriánus étrenddel hasonlítják össze: néha zavarosak vagy átfedésben vannak a kifejezések, de van egy nagyon fontos különbség a két diéta között:

A vegetáriánusok olyan emberek, akik nem esznek állati eredetű termékeket, ami azt jelenti, hogy a legtöbb vegetáriánus étrendet követő ember nem eszik húst, vadat, halat vagy kagylót. A vegetáriánus étrend különböző típusú zöldségeket, gabonákat, hüvelyeseket, dióféléket és magvakat tartalmaz. Eközben a tejtermékek és a tojás szerepeltetése általánosan elfogadott, bár ez attól is függ, hogy az egyes vegetáriánusok milyen étrendet követnek. Sok vegetáriánus etikai okokból nem eszik állati eredetű termékeket, mert nem akarja, hogy az állatokat kínozzák és megölik, hogy megegyék.

Azok viszont, akik a vegán étrendet választották, mindenféle húst, halat, tenger gyümölcseit, valamint minden állati eredetű terméket tiltanak, így a tejet, a tojást és a sajtot, a mézet és az állati eredetű ételfestékeket. Mivel világunkban nehéz elkerülni az összes állati terméket, a vegánok politikailag és társadalmilag gyakran azt állítják, hogy például a vállalatok vegán alternatívákat használnak.

Ezért a vegetáriánusok és a vegánok közötti különbségek nem korlátozódnak az étrendre. Ha vegán étrendet követ, nagyobb valószínűséggel terjeszti ki ezeket az elveket az élet más területeire is, mint például a ruházatra, a kozmetikumokra és a mindennapi cikkekre. Továbbá, ha vegánnak tartja magát, általában nem használ olyan terméket, amely állati eredetű összetevőkből készült. A vegán étrend hívei általában nem használnak gyapjút, selymet vagy szőrmét, nem vásárolnak bőrtermékeket, nem használnak állatokon tesztelt kozmetikumokat stb.

Vegán étrend vagy vegetáriánus étrend: mit válasszunk?

Mind a vegán, mind a vegetáriánus étrend életképes és egészséges lehet, mert minőségi élelmiszereken alapul, és többnyire otthon kezelik vagy készítik el. Függetlenül attól, hogy a két diéta közül melyikre érzünk nagyobb hajlamot, ügyeljünk a vitaminok, fehérjék, rostok, magnézium, kalcium, omega 3, vas, jód és különösen a b12-vitamin egyensúlyára, mindig törekedjünk az összes élelmiszercsoport integrálására. a jó testi-lelki működéshez.

Ezért az ideális, ha mindig olyan étrendet választunk, amely biztosítja számunkra a táplálkozási egyensúlyt, és képes kielégíteni táplálkozási igényeinket.

Mire épül a vegán étrend?

A vegán étrend, azaz az állati eredetű termékek nélküli komplett menü nagyon jó élelmiszer- és táplálkozástudással, valamint bizonyos mértékű kreativitással jár a növényi eredetű élelmiszerek jó összetételéhez, de főzési készségeket is.

Állati élelmiszerek nélkül az étlapról hiányoznak a fontos vitamin- és ásványianyag-szállítók. Ez különösen igaz a B12-vitaminra, a B2-vitaminra és a kalciumra. Ezenkívül fontos fehérjeblokkok (aminosavak) hiányozhatnak, mivel nem minden növényi fehérjeforrásban találhatók meg. A megfelelő ellátás csak különböző élelmiszerek, például gabonafélék és hüvelyesek kombinálásával érhető el.

A vegánok is a jódhiány kockázati csoportját alkotják. Jódozott konyhasó ajánlott. Figyelmet kell fordítani a szelénben gazdag élelmiszerek fogyasztására is. Például a brazil dió sok szelént tartalmaz.

Vegánként fontos tudni, hogy milyen ételeket használnak ahhoz, hogy a szervezet elegendő energiát kapjon. A hiánytünetek és az étrenddel összefüggő betegségek elkerülhetők.

Mit esznek a vegetáriánusok?

A vegetarianizmusnak sokféle formája van. A legtöbb vegetáriánus főként növényi eredetű ételeket fogyaszt, és alakjától függően mézet, tojást, tejet és tejtermékeket is fogyaszt.

Azonban minden vegetáriánus kerüli a húst és minden abból készült terméket: a lakto-ovo vegetáriánusok nem esznek húst vagy halat, míg a lakto-vegetáriánusok még a tojást sem, az ovo-vegetáriánus étrend követői pedig hús, hal, tej és tejtermékek nélkül is boldogulnak. .

Mit esznek a vegánok?

Az állati eredetű termékektől mentes vegán étrend rendkívül sokoldalú lehet, és új és ízletes kulináris lehetőségek világát nyitja meg. A vegán étrendet fogyasztók számára elérhető élelmiszerek kínálata többek között a következőket tartalmazza:

  • Gyümölcsök és zöldségek, például alma, nektarin, bogyós gyümölcsök, banán, dinnye, narancs és más friss gyümölcsök; paradicsom és káposzta, sütőtök, fokhagyma, olajbogyó, cékla és brokkoli. Ezek az élelmiszerek a vitaminok, ásványi anyagok, fitokemikáliák és rostok fontos forrásai.
  • A hüvelyesek, mint a lencse, a borsó, a bab, a szója és a csillagfürt, a fő fehérjeforrások.
  • A teljes kiőrlésű gabonák, mint a zab, a rozs, a tönköly, a búza, az árpa, a köles és a rizs, a teljes kiőrlésű kenyér, valamint az álgabonafélék, mint a quinoa és a hajdina – mind összetett szénhidrátokat, rostot és fitokemikáliákat biztosítanak.
  • A diófélék és magvak, mint például a lenmag, a dió, a mandula és a kendermag egyaránt egészséges zsírokat és más értékes tápanyagokat biztosítanak.
  • A vegán hús alternatívái, mint például a vegán hamburgerek, szelet és kolbász, szintén számos változatban elérhetők – például szója és tofu, szeitán vagy csillagfürt alapú.
  • Vegán tej alternatívák: A tejnek, joghurtnak vagy sajtnak többféle gyógynövény alternatívája létezik. Gyakran szója, dió vagy gabona alapúak.

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada.