Wellness egy karnyújtásnyira

Szemölcsök – mik ezek és hogyan kezelik őket?

A szemölcsök a HPV vírus – a humán papilloma vírus – által okozott kis kinövések a bőrön. A fertőzés érintéssel terjed, a kórokozók a bőrön vagy a nyálkahártyán lévő apró elváltozásokon keresztül jutnak be a szervezetbe. A lappangási idő két-három hónapig tarthat, egyes esetekben akár 20 hónapig is eltarthat.

A szemölcsök túlnyomó többsége tünetmentes, néhány esetben csak enyhe viszketést okoz. Mivel azonban gyakran látható helyen jelennek meg, és vizuálisan zavaróak lehetnek, több kezelést is kidolgoztak ezek eltávolítására.

Hányféle szemölcs létezik?

Hányféle szemölcs létezik?A szemölcsök alakja és mérete nagyon eltérő lehet, és a test bármely részén megjelenhetnek, például az arcon, a nyakon, a nemi szerveken, a kézen, a fejen stb.

Ezenkívül a textúra általában eltérő, a simatól a durvaig. A szemölcsök hat fő típusa létezik, nevezetesen:

Gyakori szemölcsök

Ahogy a neve is sugallja, ezek a leggyakoribb szemölcsök. Megjelenésük durva, szemcsés és lekerekített végű, a bőr többi részétől eltérő szín nélkül.

Főleg a bőr legnagyobb súrlódású területein fordul elő, mint például a kéz, a térd, a könyök és az ujjak. Gyermekkortól kezdve megjelenhetnek, jóindulatúak, vagyis nem vezetnek más betegségekhez.

Talpi szemölcsök

A talpi szemölcsök a talpon nőnek. Más szemölcsöktől eltérően a bőr belsejében nőnek, nem a külső oldalon.

A tyúkszemekkel gyakran összetéveszthető talpi szemölcsök durva, szürke megjelenésűek, és jóindulatú szemölcsök.

Negi plati

A lapos szemölcsök általában az arc, a comb vagy a kar bőrén nőnek. Kicsiek, laposak és sárgásak, és első pillantásra nem is látszanak.

A lapos szemölcsök nem vezetnek más betegségek kialakulásához, de ezeknek a szemölcsöknek az a fő problémája, hogy könnyen terjednek, azaz kisszámú szemölcstől kezdve akár 100 is előfordulhat ugyanazon a területen. Ebben az esetben a betegség általában fájdalmas.

Gyermekeknél lapos szemölcsök hajlamosak az arcon megjelenni. Férfiaknál és nőknél viszont az állon vagy a lábakon.

Fili negi

A szemölcsök megnyúlt bőrelváltozások, amelyek általában gyermekeknél fordulnak elő – az arc, az ajkak, az orr, a nyak és a szemhéjak azok a területek, ahol általában kialakulnak.

Kis kinövések, vékony, megnyúlt duzzanat formájában jelennek meg, amelyek a bőr egy kis részéből jelennek meg és kifelé nyúlnak ki. Bár nem fájdalmasak, néha viszketést és akár vérzést is okozhatnak.

Negi periunguali és subunguali

A subungualis és periungualis szemölcsök olyan duzzanatok, amelyek a lábkörmök és a körmök alatt és körül nőnek. Fájdalmasak lehetnek, és befolyásolhatják a köröm növekedését.

A szemölcsöket okozó vírusok nem csak a különböző emberek közötti közvetlen érintkezés útján terjednek, hanem fennáll annak a lehetősége is, hogy ugyanaz a személy a vírust testének különböző részeire is átterjedheti. A subungualis és periungualis szemölcsök az ujjak azon részein nőnek, amelyek a test legtöbb részét érintik, ezért fennáll annak a veszélye, hogy a vírus a test egy másik részén is megjelenhet.

Nemi szemölcsök

A genitális szemölcsök szexuális úton terjedő betegségnek számítanak, mivel a vírus közösülés során terjed. Természetükből adódóan a bőr érintett területe a nemi szervek területe. Ezért ezek olyan szemölcsök, amelyek a péniszen, a hüvelyen, a szeméremtesten, a herezacskóban, a végbélnyíláson, a méhnyakon és a húgycsövön jelennek meg, bár az orális szex a szemölcsök szájra, ajkakra, nyelvre vagy torokra való átvitelének eszköze is lehet.

A genitális szemölcsök nagyon erős viszketést okozhatnak, ami esetenként szinte elviselhetetlen, mert a nemi szervek nyálkahártyája érzékenyebb, a növekedési területek pedig nagyobb érzékenységgel bírnak.

Javasoljuk még:
Genitális szemölcsök – 8 igazság és mítosz

Szemölcsök – kezelési módszerek

Általában a szemölcsök maguktól elmúlnak, azonban biztonságos és bevált kezelésekkel a legtöbbjük receptre is eltávolítható, ha kellemetlenséget okoz.

Számos kezelési mód létezik a szemölcsök eltávolítására és kezelésére, amelyeket bőrgyógyásznak kell jeleznie, e daganatok jellemzőitől függően. Ezen kezelések egy részét szakember végzi, másokat a betegek önállóan is használhatnak otthon.

A kezelés során figyelembe veszik a szemölcs típusát, a bőrön való elhelyezkedését és a páciens életkorát is. A szemölcsök eltávolítására leggyakrabban használt kezelések közül néhány:

  • Krioterápia : az orvosi rendelőben végezzük, a krioterápiás kezelés során folyékony nitrogént juttatunk a szemölcsre. A krioterápia úgy működik, hogy hólyagot hoz létre a szemölcs alatt és körül. Az elhalt szövetet ezután körülbelül egy héten belül eltávolítják. Ez a kezelési módszer segíthet a vírusos szemölcsök leküzdésében is, és szükség lehet a kezelés megismétlésére. A krioterápia mellékhatásai közé tartozik a fájdalom és a bőr elszíneződése a kezelt felületen. Mivel ez a kezelés fájdalmas lehet, általában nem ajánlott gyermekek szemölcseinek kezelésére. Ez a kezelés a talpi szemölcsök megszabadulásának egyik módja .
  • Szalicilsavas kezelés : A helyileg alkalmazott szalicilsav, a szemölcs habkővel vagy körömreszelővel történő későbbi lekaparásával kombinálva az egyetlen olyan kezelés, amely ellenőrzött vizsgálatokban hatékonynak bizonyult.
  • Kisebb műtét : A bőrgyógyász elvághatja a kellemetlen szövetet, és heget hagyva a kezelt bőrön. A küretezés (kaparás) történhet plusz elektrokauterrel vagy csak elektrokauterrel, a páciens igényeitől függően. Ez a kezelési módszer lézert is használ a szemölcsök, különösen az ablatív szemölcsök eltávolítására.

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada.