Wellness egy karnyújtásnyira

Minden, amit a papillómákról tudni kell – okok és kezelés

A humán papillomavírus a leggyakoribb szexuális úton terjedő fertőzés. A legtöbb szexuálisan aktív férfinak és nőnek lehetősége van arra, hogy élete egy szakaszában kialakuljon ez az állapot, kivéve, ha beoltják őket a vírus ellen.

A papillóma behatol a bőrbe vagy a nyálkahártyába, valószínűleg kis repedéseken, elváltozásokon vagy bőrterületeken keresztül, és a sejtek belsejében szaporodik, fájdalmat és kényelmetlenséget okozva. A HPV vírusok a bőr vagy a nyálkahártya érintett területeivel való közvetlen érintkezés útján terjednek.

A HPV fertőzés következményei

A HPV fertőzés következményeiA papillómák általában észrevétlenek maradhatnak. Azonban bizonyos típusú papillómák kockázati tényezői vannak a daganatok vagy súlyos állapotok kialakulásának. Bár fájdalmasak és kényelmetlenséget okozhatnak, a legtöbb papillóma jóindulatú, ártalmatlan hatású.

A mai napig több mint 200 különböző típusú papillóma ismert. Egyesek szemölcsök (barna kinövések a bőrön) kialakulásához vezetnek, például az arcon, a szem körül, a kézen, a nyakon, az ágyékon vagy a lábakon. Körülbelül 40 fajta papillóma fertőzi meg a bőrt és a nyálkahártya sejtjeit a nemi szervek területén, és nemi úton terjed. Különböző típusú papillómák fordulhatnak elő egyszerre.

A genitális szemölcsök vagy genitális szemölcsök átlagosan a lakosság körülbelül 1%-ánál, de gyakrabban szexuálisan aktív fiataloknál fordulnak elő, az érintettek körülbelül egyharmadánál magától eltűnnek. Általában a kezeletlen genitális szemölcsök néhány hónap múlva kiújulnak.

Miért jelennek meg a papillómák?

A legtöbb szexuálisan aktív, be nem oltott ember élete során legalább egyszer megfertőződhet papillómával. Mivel a papillómák a nemi szervek egész területén megjelennek, a fertőzés nem csak közösülés során, hanem bármilyen intim bőrkontaktus eredményeként is előfordulhat. Bár a testnedvekkel való fertőzés nem valószínű, a papillómák átadhatók orális szex során, ha a szájnyálkahártya érintkezik bizonyos elváltozásokkal vagy HPV-vel fertőzött bőrterületekkel.

A hpv előfordulása férfiaknál és nőknél is hasonló fertőzési gyakoriságot mutat. Férfiaknál azonban kevésbé gyakoriak a fertőzés lehetséges súlyos következményei. A nőknél a HPV fertőzés kockázata körülbelül 30 éves korig a legmagasabb. A papillómafertőzések közvetlenül HPV-teszttel, vagy közvetve a nyálkahártya-elváltozások kenetével mutathatók ki.

Papillómák – védekezési módszerek

Mivel a papillómák olyan széles körben elterjedtek, a vírussal való első fertőzés intim érintkezés útján történhet. A papillómák kialakulásával szembeni védekezés biztonságos módja, ha csak olyan személlyel létesítünk szexet, aki viszont odafigyel a szexuális partner kiválasztására.

Az óvszer nem nyújt megbízható védelmet a papillómák ellen, mert nem védi meg a bőr minden fertőzött területét a nemi szervek területén. Ezek azonban csökkentik a fertőzés kockázatát. Ezenkívül az óvszer számos más szexuális úton terjedő betegség ellen is véd.

Mik a kezelési módszerek?

A papillóma általában spontán gyógyul, mivel az immunsejtek elpusztítják a vírust. Néha azonban a meglévő betegségek gyengítik az immunrendszert, és így küzdenek ezzel a betegséggel, ezért a papillómákat kezelni kell. A krém formájú kezelések mellett a szakember javasolhat bizonyos helyi beavatkozásokat a papillóma által érintett területen.

Általában a bőrgyógyász által előírt papillómák kezelése a tünetek típusától és mértékétől függ. A szemölcsöket ritkán sikerül teljesen kiirtani, ezért gyakoriak a kiújulások, ezért a kezelt területeket gondosan ellenőrizni kell a rendszeres orvosi ellenőrzések során.

Javasoljuk továbbá:

A talpi szemölcsök megszabadulásának legnépszerűbb módjai

Papillómák természetes kezelése – krém vagy gél, mit válasszunk és hol vásároljunk?

Jégterápia (krioterápia)

Ezt a HPV kezelési lehetőséget felületes papillómák esetén alkalmazzák. Az orvos folyékony nitrogént juttat az érintett bőrfelületre spray-vel vagy bottal (vatta, fém), ami elpusztítja a szövetet.

A kezelést általában két-három hetente megismétlik. A HPV-vírus azonban túléli ezt az eljárást.

Elektrokauterizálás

Jégterápiás krioterápiaEzt a kezelést is bőrgyógyász végzi. A krioterápiához hasonlóan az elektrokauterizálás is olyan eljárás, amely a bőrön található szemölcsök kezelésére használható. Bár a HPV által érintett szövetet elektromos áram tönkreteszi, a papillóma itt is a szervezetben marad, és bármikor új elváltozásokat válthat ki a bőrön.

Bár ezeket a kezeléseket a szemölcsök műtéti eltávolítása után alkalmazzák, és csökkentik a kiújulás kockázatát, valószínűleg kis hegek keletkeznek.

Műtéti beavatkozások

A HPV bármely tünete sebészileg kezelhető, és ez számos eszközt igényel. Először is, a test érintett területét helyi érzéstelenítik. Ezután a szemölcsöket éles műszerrel (küretázs), elektromos hurokkal (kimetsző hurok elektro-sebészeti eljárás, LEEP) vagy sebészeti ollóval lehet vágni (kimetszeni).

Egyes súlyos egészségi állapotú betegek sugárkezelést és/vagy kemoterápiát kapnak alternatívaként vagy eltávolítási eljárásként a műtét mellett.

Lézerterápia

A papillómák kezelésének ez a lehetősége is az orvosa által javasolt sebészeti eljárások közé tartozik. A lézerrel helyi érzéstelenítésben minden típusú szemölcsöt távolítanak el az érintett bőrről.

Azonban fokozott óvatosság javasolt: a füst könnyen terjesztheti a HPV vírusokat. Ezért különösen fontos, hogy az a klinika, ahol ezt a papillómaeltávolítási eljárást végzik, megfelelő védelmet biztosítson szívókészülék és szűrő segítségével. 

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada.