Wellness egy karnyújtásnyira

Mi lehet a magas vérnyomás oka?

A magas vérnyomás olyan kóros állapot, amelyet a szisztolés vagy maximális vérnyomás emelkedése jellemez (ez a szisztolés során észlelhető, ami a szívösszehúzódás fázisa) és a diasztolés vagy minimális nyomás (amelyet a szívizom nyugalmi vagy relaxációs fázisa határoz meg). A magas vérnyomás veszélyes, mert a szívnek a normálisnál több erőfeszítést kell kibírnia, és ha elhúzódik, maga a szív megnagyobbodásához vezethet; Ezenkívül a nagynyomású erekben áramló vér túlzott kopást okoz, és súlyosan károsíthatja azokat, érintve az érintett erekbe permetezett szöveteket és szerveket, különösen a szívet, az agyat, a vesét és a szemet.

Vérnyomás

Azt a nyomást, amelyen a vér átnyomódik az ereken, vérnyomásnak nevezzük. A szív pumpáló tevékenységet végez, amely a vért az erekbe nyomja. Hogyan kezeljük a magas vérnyomást? lásd itt

Rugalmas falakkal rendelkeznek, amelyek elérik a test minden területét. A vérnyomás attól függ, hogy a szív mekkora mennyiségű vért pumpál, és mekkora ellenállással rendelkezik az áramlása. A szisztolés fázis a szívpumpa összehúzódási fázisának, míg a diasztolés a szív dilatációjának felel meg; Ha ezután a periférián megmérjük azt a maximális erőt, amellyel a folyadék eléri, és a minimális erőt, amikor lelassul, akkor megkapjuk a rendszer maximális és minimális nyomásértékét (szisztolés – diasztolés).

Mi a magas vérnyomás

A magas vérnyomás olyan állandó és nem alkalmi állapot, amelyben a vérnyomás a normálisnak tekintett fiziológiai normákhoz képest magas. Ha nagy véletlenszerű mintát veszünk az alanyokból, akkor láthatjuk, hogy a vérnyomás megoszlása ​​rendkívül széles, és még a kardiovaszkuláris kockázat tekintetében sem lehet egyértelműen elkülöníteni az úgynevezett normákat az ilyesmitől. – hipertóniásnak nevezik.

Ennek ellenére helyes a normalitás határait meghatározni, amelyek most összetettebbek, mint a múltban, figyelembe véve a „minél magasabb a nyomás, annál állandóbb, annál nagyobb a szív- és érrendszeri kockázat” fogalmát.Az Egyesült Államok magas vérnyomás megelőzésével, kimutatásával, értékelésével és kezelésével foglalkozó bizottság (JNC VI) az optimális (<120 / <80), normál (<130 / <85), normál (130-139 / 85-89) szempontokat tárgyalja. vérnyomás és magas vérnyomás (140/90); ha az egyén szisztolés és diasztolés vérnyomásának értékei 2 különböző kategóriába esnek, a beteget a legmagasabb kategóriába kell besorolni. Általában azt mondják, hogy egy személy hipertóniás vagy magas vérnyomású, amikor a minimális vérnyomás folyamatosan «meghaladja» a 90 higanymillimétert, a maximális nyomás pedig meghaladja a 140 higanymillimétert (60 év után valamivel magasabb értékek elfogadják).

Az a tény, hogy állandó, alapvető, mert a vérnyomás számos változatában szenvedhet felfelé és lefelé egyaránt. Valójában a maximális és a minimális nyomás magasabb reggel, amint felébred (mintha a szervezetnek több vérre lenne szüksége a napi tevékenység jobb folytatásához), napközben csökken, este kissé emelkedik, amíg le nem csökken. megint sokat alvás közben; Végül az értékek nőnek az intenzív fizikai erőfeszítéssel és intenzív érzelmi tényezőkkel. Ezenkívül a nyomás (főleg maximális – szisztolés) az életkorral növekszik, valószínűleg az artériás erek elkerülhetetlenül nagyobb merevsége miatt a fiziológiás öregedés folyamata során.

A hipertónia típusai

Az orvosok a magas vérnyomás két típusát különböztetik meg: az egyiket «esszenciálisnak», a másikat «másodlagosnak» nevezik. Másodlagos magas vérnyomásról akkor beszélünk, ha az állapot oka ismert, és az esetek 5-10%-ában fordul elő. A magas vérnyomás következménye lehet endokrin betegségek, mellékvese enzimek hibái, érrendszeri problémák, például szűkület, azaz az aorta szűkülete és vesepatológiák. Az ilyen típusú magas vérnyomás terápiája az ok felmérésén és megoldásán alapul, ami esetenként sebészi is lehet. A legtöbb esetben a másodlagos magas vérnyomás az ok felfedezése és megszüntetése után gyógyul meg.

Az úgynevezett esszenciális hipertónia ismeretlen eredetű és nagyon gyakori: a magas vérnyomásos betegek több mint 90%-a szenved ebben a betegségben. Az esszenciális hipertónia megnyilvánulásában minden bizonnyal számos tényező fontos, például öröklődés, rassz, étrend, életmód, életkor. Az öregedés gyakran magas vérnyomással jár még olyan személyeknél is, akiknek soha nem volt problémájuk, vagy fiatalkorukban ennek ellenkezője volt. Az okok azonban még nem teljesen ismertek. Hogyan kezeljük a magas vérnyomást? lásd itt

A hipertónia típusa a két ok-okozati hipotézis, amelyre a legnagyobb figyelmet fordítják: a helytelen táplálkozás és a pszicho-érzelmi stressz. Az esszenciális hipertónia megnyilvánulhat a vérnyomás többé-kevésbé markáns, tünetekkel nem kísért emelkedésében, olyannyira, hogy

a beteget nem zavarhatja vagy nem veszi észre. Ezért fontos a vérnyomás rendszeres mérése, különösen egy bizonyos életkorban, vagy amikor az első enyhe fejfájás, fáradtság, azaz fizikai és szellemi fáradtság, idegesség, álmatlanság, szédülés, zümmögés jelentkezik. Kezelés hiányában a magas vérnyomás szívproblémákat (angina, szívroham, szívelégtelenség), agyi vagy vese érelégtelenséget okozhat laboratóriumilag kimutatható vérrendellenességgel, homályos látást (retinopátia), aorta aneurizmát. Az esszenciális magas vérnyomás gyógyítható, de nem.

A gyógyszeres terápia nagyon hatékony, ha gondosan és következetesen követik, és jelentősen csökkenti a problémát és a lehetséges szövődményeket a vérnyomás elfogadható szinten tartása révén, de a gyógyszerek abbahagyása esetén a magas vérnyomás elkerülhetetlenül kiújul. A magas vérnyomásban szenvedő betegek kezeléséről szóló döntést nem kizárólag a vérnyomás szintjén kell meghozni, hanem egyéb kockázati tényezők, kísérő betegségek, szervkárosodás, szív- és érrendszeri vagy vesebetegség, valamint a személyes jellemzők vagy elemek megléte alapján is. , orvosok és a betegekkel kapcsolatos szociális kérdések.

Szervkárosodás esetén figyelembe kell venni az életkort, a nemet, a dohányzást, a cukorbetegséget, a koleszterint, a családi anamnézist, a szív- és érrendszeri vagy a vesebetegséget korai életkorban. Egy vagy több vérnyomáscsökkentő gyógyszert adnak be, például vízhajtókat, értágítókat, kalciumcsatorna-blokkolókat, béta-blokkolókat és hasonlókat, ezért az orvosi felügyelet elengedhetetlen a legmegfelelőbb kezelés és gyógyszerkombináció meghatározásához az adott probléma megoldásához, és mindig tartsa ellenőrzés alatt a magas vérnyomást és a más körzetekben bekövetkezett változásokat.

A probléma mérete

Századunk egyik leggyakoribb patológiája a magas vérnyomás, csak ne feledjük, hogy az Egyesült Államokban ennek a betegségnek a terápiája a légúti betegségek után a második vezető oka az orvosi ellátásnak. Ennek ellenére a magas vérnyomásban szenvedőknek csak a fele tudja, hogy magas a vérnyomása, csak a felük rendelkezik megfelelő gyógyszeres kezeléssel, és csak a felüknek van jó vérnyomáskontrollja. Hogyan kezeljük a magas vérnyomást? lásd itt

Sőt, a diagnózis után gyakran figyelmen kívül hagyják a páciens tisztázó kérdéseit a probléma okaival kapcsolatban, ami hozzájárul ahhoz, hogy a betegség körül rejtélyes aura keletkezzen. A magas vérnyomás jelentős mennyiségi egészségügyi probléma: becslések szerint a nyugati világban a felnőtt lakosság 15-30%-a érintett. Sokszor azonban a magas vérnyomásban szenvedők időnként egy orvosi vizsgálaton fedezik fel, anélkül, hogy tudnák, hogy már egy ideje. Ráadásul az orvosnak nem mindig könnyű eldöntenie, hogy mikor avatkozzon be gyógyszeresen és milyen gyógyszereket adjon be.

Valójában sok vérnyomáscsökkentő gyógyszer létezik, sok lehetséges összefüggés van közöttük, és – ami különösen fontos a beteg terápiához való ragaszkodása szempontjából – gyakori negatív mellékhatások, amelyeket kínálhatnak. Az intenzív felvilágosító kampány ellenére az a felfogás, hogy „a magas vérnyomás problémája még nem optimális: bár annak tudata, hogy mit jelent a magas vérnyomás, valóban elérte a kielégítő százalékos arányt, a vérnyomás-szabályozás megfelelősége még nem kielégítő (bár elmondhatjuk hogy az olasz helyzet a világ legjobbjai közé tartozik).

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada.