Wellness egy karnyújtásnyira

Mi az a koleszterin? A magas koleszterinszint tünetei – okai, kezelése

A koleszterin az úgynevezett étrendi zsírok közé tartozik, és létfontosságú anyag, amely állati eredetű élelmiszerekkel kerül a szervezetbe. A szervezetnek koleszterinre van szüksége a sejtek és szervek egészségének megőrzéséhez.

A koleszterint a máj termeli, és kulcsszerepet játszik az olyan hormonok képződésében, mint az ösztrogén és a tesztoszteron, az epesav és a D-vitamin képződésében. Ezenkívül a koleszterin a sejtmembránok alkotóeleme, amely körülveszi a sejteket a szervezetben.

A koleszterin fajtái

A vér a bélből vagy a májból a koleszterint a testen keresztül a vérben lévő fehérjével együtt eljuttatja a rászoruló szervekhez, és ezt a zsírok és fehérjék kombinációját lipoproteinnek nevezik. Különböző típusú lipoproteinek léteznek, attól függően, hogy mennyi zsírt tartalmaznak a fehérjéhez viszonyítva, amelyek a következő típusú koleszterint eredményezik:

HDL koleszterin ( nagy sűrűségű lipoprotein)

A gyakran jó koleszterinként emlegetett HDL-koleszterin segít megelőzni a koleszterin felhalmozódását az erekben, ami azt jelenti, hogy alacsonyabb a szívbetegség kockázata, ha magas az ilyen koleszterinszint.

A HDL előnyei közé tartozik, hogy képes kivonni a koleszterint az artériás plakkokból, és visszavinni a májba későbbi eltávolítás céljából. A nők jó HDL-koleszterinszintje általában magasabb, mint a férfiaké.

Nem javasolt, hogy a HDL-koleszterin értéke 40 milligramm/dl (mg dl hdl) vagy 1,03 millimol/liter (mmol/l) alá csökkenjen.

LDL koleszterin ( alacsony sűrűségű lipoprotein )

A szervezetben a legtöbb koleszterin (körülbelül 70%) alacsony sűrűségű lipoprotein (LDL-koleszterin) formájában szállítódik. A magas LDL szint növeli a szív- és érrendszeri betegségek esélyét, mivel az LDL koleszterinszint-emelkedést okoz. Az LDL-t gyakran rossz koleszterinnek nevezik.

A szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának alacsony kockázatának kitett emberek LDL-koleszterinszintje körülbelül 116 milligramm deciliterenként (mg dl ldl) vagy 3,0 mmol/l, normál LDL-koleszterinszintnek a 100 mg dl alatti értékeket tekintjük.

Ha vannak bizonyos kockázati tényezők, például elhízás vagy korábbi szív- és érrendszeri események (például szívroham vagy szélütés), ezek az értékek túl magasak az LDL-koleszterin szempontjából. Ezért fontos, hogy törekedjünk az 55 mg/dl (vagy 1,4 mmol/l) alatti értékre, és a kezdeti értékhez képest legalább 50 százalékos csökkenésre.

A trigliceridek szerepe

A trigliceridek egy másik típusú zsír, amely főként az általunk fogyasztott zsírokból származik. Az azonnal fel nem használt élelmiszerekből származó energia trigliceridekké alakul, és a zsírsejtekbe kerül tárolásra.

Bár a legtöbb triglicerid zsír formájában raktározódik, alacsony vérszintben is megtalálhatók. A megemelkedett vér trigliceridszintje magas LDL-koleszterinnel kombinálva növelheti a szívbetegségek kockázatát, különösen cukorbetegség vagy magas vérnyomás esetén.

Emiatt a koleszterinszint mellett a trigliceridtartalmat is ismerni kell. 150 mg/dl (1,7 mmol/l) alatti triglicerid érték javasolt. A 150 és 200 mg/dl (2,28 mmol/l) közötti szintek magasnak tekinthetők.

Magas koleszterinszint: okok és kockázatok

A magas koleszterinszint zsírlerakódásokat (úgynevezett atheroma plakkokat) okoz az erekben, amelyek hatással vannak a szívre és az erekre, és növelik az érelmeszesedés kialakulásának kockázatát.

Idővel a szívet tápláló erek annyira beszűkülhetnek, hogy nem szállítanak elegendő oxigént a szívizomba, különösen akkor, ha az feszült. Ez mellkasi fájdalmat (anginát) okozhat.

Ha egy plakk eltörik, az vérrögképződést okozhat, amely megakadályozhatja a véráramlást a szívbe (szívroham vagy szélütés) vagy az agyba (sztrók, például ischaemiás stroke).

A magas koleszterinszintet néha a «családi hiperkoleszterinémiának» nevezett genetikai betegség okozhatja, és körülbelül 500 emberből egy szenved ebben. Nem az egészségtelen életmód okozza, hanem egy kóros génen keresztül szülőről gyermekre terjed.

De van néhány nem genetikai tényező, amely a magas koleszterinszintet okozhatja vagy hozzájárulhat ahhoz:

 • Telített zsírokban gazdag étrend
 • Ülő életmód: a testmozgás növelheti a HDL-szintet
 • Elhízás (30 vagy több BMI)
 • Dohányzás és túlzott alkoholfogyasztás
 • Életkor és nem: A koleszterinszint általában az életkorral növekszik – az 55 év alatti férfiakat nagyobb valószínűséggel érinti, mint a nőket, de 55 év után a nők hajlamosabbak a magasabb koleszterinszintre.
 • Más állapotok, mint például a rosszul kontrollált cukorbetegség, egyes vese- és májbetegségek, valamint a pajzsmirigy-problémák szintén magas koleszterinszintet okozhatnak.
 • Egyes gyógyszerek, például a béta-blokkolók, szteroidok és tiazidok (egyfajta diuretikum) szintén befolyásolhatják a vér lipidszintjét.

Hogyan kezelik a magas koleszterinszintet?

Mint fentebb említettük, a magas koleszterinszint számos problémát és betegséget okozhat azoknak, akik ebben az állapotban szenvednek. Ezért a kiegyensúlyozott életmód, az egészséges táplálkozás, a fizikai aktivitás és a rutin orvosi vizsgálatok mindig megbízható szövetségesei lehetnek az optimális koleszterin-paraméterek megőrzésének.

A magas koleszterinszintet nagyrészt az LDL-koleszterinszintet vizsgáló orvosi vizsgálatok alapján diagnosztizálják. Ha ezek az értékek magasak, gyógyszeres kezelést írnak elő. A magas koleszterinszinttel küzdők leggyakoribb kezelése a szokások megváltoztatása és a kiegyensúlyozott táplálkozás, amely természetes élelmiszereken, például zöldségeken, gyümölcsökön és gabonaféléken alapul, amelyek rostban gazdagok, és csökkentik a zsír felszívódását a bélből.

A magas koleszterinszint hosszú ideig nem okoz tüneteket. Ezért nevezik «csendes betegségnek». A következő tünetek azonban figyelmeztethetnek arra, hogy a szintek nincsenek a megfelelő határokon belül:

 • A végtagok duzzanata
 • Súly a gyomorban és emésztési zavarok
 • A bélrendszeri ritmus nehézségei
 • A csalánkiütés megjelenése
 • Mellkasi fájdalom és fejfájás
 • Homályos látás és egyensúlyvesztés

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada.