Wellness egy karnyújtásnyira

Mi a pikkelysömör – a legfontosabb tények, tünetek, kezelés

A pikkelysmr (psoriasis) egy krnikus betegsg s az immunrendszer megbetegedse, amely gyöngyházpikkelyekkel borított vörös plakkok formájában nyilvánul meg. Ha egyszer diagnosztizálják ezt a betegséget, akkor ez az állapot élete végéig fennáll.

A bőrbetegségek kategóriájába tartozik. Számos statisztika szerint az ezt a diagnózist kapott emberek körülbelül 30%-ának lehet elsőfokú rokona, aki ugyanilyen betegségben szenved. Maga a betegség vöröses elváltozásokkal nyilvánul meg, amelyekből héj alakul ki. Fehér kagylók. Az első tünetek 15 és 30 év közötti embereknél jelentkezhetnek. Ez a betegség a bőrsejtek normálnál akár 10-szer gyorsabb növekedését is okozhatja.

A pikkelysömör tünetei és hol fordulhat elő

A pikkelysömör egy globális gyulladásos betegség, de a tünetek a bőrön jelentkeznek. A bőr a leggyakrabban érintett szervek közé tartozik, illetve a többi fekvés közül ez a leginkább látható. Ízületi szinten, intersticiális szinten is előfordulhat, ezért szisztémás betegségként tekintenek rá. A pikkelysömörben szenvedőknek számos tünete lehet.

A pikkelysömör tünetei a következők lehetnek:

 • Viszkető bőr, száraz, repedezett bőr, amely vérzik.
 • Vöröses foltok a könyökön, a fejbőrön, a karokon vagy a lábakon
 • Több kis piros folt terjed a karokon és a lábakon
 • Vörös és gyulladt bőrrészek a hónaljban vagy a mellek alatt
 • Jól körülhatárolható bőrlapok, tele pattanásokkal
 • A körmök szintjén rovátkolt vagy megvastagodott körmöket találunk.

A pikkelysömör 5 típusa:

A pikkelysömörnek 5 típusa van, ezek:

 1. Plakkos pikkelysömör: a pikkelysömör leggyakoribb formája, amely az esetek 80-90%-ában, azaz a legtöbb esetben fordul elő. Jellemzője, hogy vastag, vörös foltok jelennek meg a bőrön. Általában viszketést okoz, később megrepedhet és vérezhet. Gyakran a fejbőrön, a térdeken, a könyökön és a háton található.
 2. Köszvényes pikkelysömör: Ezt a bőrön kisebb vörös foltok megjelenése jellemzi. Általában gyermek- vagy serdülőkorban fordulnak elő. Ez a pikkelysömör második leggyakoribb formája.
 3. Fordított pikkelysömör: Ez a fajta pikkelysömör finom, vöröses kiütésként jelenik meg, és olyan területeken fordulhat elő, mint a hónalj, a mellek alatt vagy a combok között.
 4. Pustuláris pikkelysömör: Ez a forma a pikkelysömör súlyos formáival rendelkezik, és hatással lehet a kéz és a láb területére, vagy érintheti a bőr teljes felületét.
 5. Erytodermiás pikkelysömör: ezek a betegség súlyos és ritka formái, amelyek viszketést okozhatnak, nagy bőrfelületeket érinthetnek és vörös foltok formájában jelennek meg.

A pikkelysömör okai és hogyan előzheted meg

Számos tanulmány szerint a pikkelysömör kialakulásának számos kiváltó oka van. Egy nagyon fontos dolog ezzel az állapottal kapcsolatban, hogy nem fertőző betegség. A pikkelysömör kialakulásának okai a következők lehetnek:

 • Genetikai faktor – Számos statisztika szerint az ilyen diagnózisban részesülők hozzávetőleg 30%-ának lehet elsőfokú rokona, aki ugyanilyen betegségben szenved.
 • Stressz és szorongás – A pikkelysömör leggyakoribb oka, kiváltó oka a stressz. Vagy egy kis ismétlődő és folyamatos stressz, vagy egy olyan nagy stressz, amely egy váratlan érzelmi sokkból, például egy családban bekövetkezett halálesetből vagy sok más, erős érzelmi hatással járó dologból ered.
 • A bőrtrauma jelensége – A pikkelysömörben szenvedő betegnek, ha megüti, ami egy bizonyos helyen megsérti a bőrét, nagyon nagy a kockázata, hogy azon a helyen pikkelysömör jelenség alakul ki.
 • Sebészet
 • Vírusos és bakteriális fertőzések
 • Bizonyos gyógyszerek
 • Hideg és száraz éghajlat – A legtöbb pikkelysömör az északi országokban fordul elő.

Különböző típusú kezelések

Ez a betegség a betegség súlyosságától függően több kezelést és hosszú együttműködést foglal magában a páciens és a bőrgyógyász között. Magának a betegségnek a gyógyulásáról nem beszélhetünk, de teljes remisszióról beszélhetünk, a teljes emisszió azt jelenti, hogy már nem ad jeleket és tüneteket ennek a betegségnek. A bőr tiszta, a bőrön nincs több elváltozás, a beteg jól érzi magát. Minden kezelés célja olyan remisszió elérése, amely a lehető leghosszabb, a lehető legtartósabb, évekig tart.

A pikkelysömör kezelésének számos lehetősége van:

 1. Hidratáló krémek – ezek helyettesíthetik a helyi kezeléseket, és mindenki számára hozzáférhetők.
 2. Napozás
 3. Helyi vagy ultraibolya gyógyszer behatolása a bőrbe.
 4. Fototerápia
 5. Biológiai kezelések – élő sejtekből laboratóriumban szintetizált fehérjék, amelyek az immunrendszer bizonyos részeit célozzák meg.
 6. Szisztematikus kezelések
 7. Biológiai terápia – ez az immunrendszer specifikus funkcióit célozza meg, és segíthet a súlyos pikkelysömör kezelésében.

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada.