Wellness egy karnyújtásnyira

Külső aranyér – mennyi ideig tart megszabadulni tőlük?

A külső aranyér a felnőtt lakosság mintegy felét érinti, akik többsége aranyérben szenved anélkül, hogy hosszú ideig aranyér tüneteit mutatnák.

A leggyakoribb esetek azok az esetek, amikor az embernek élete során egyszer-kétszer jelentkeznek aranyér megjelenésével kapcsolatos tünetek, például terhesség vagy a szokásostól eltérő táplálkozási szakaszban, például diéta során. Ha azonban valakinek valamikor aranyér-válsága van, az kedvez egy újabb ilyen krízis megjelenésének.

Mik azok a külső aranyér?

 A külső aranyérre jellemző az erek gyulladása és a végbélnyílás körüli fájdalom megjelenése, különösen evakuáláskor, valamint az anális viszketés és a végbélnyílásból kilépő apró csomók.

A külső aranyér a végbélnyílásból gyulladt vénák formájában nyúlik ki, amelyek gyakran láthatók és érezhetők a bőr alatt az anális csatornán kívül, kis, tapintható duzzanatnak tűnnek, és a bőr színével megegyező színűek. Jellemzőjük, hogy nagyon kellemetlenek, nyomást gyakorolnak az anális területre, mert az őket borító bőr irritálódik, erodálódik.

A külső aranyér gyakran kíséri a belsőt, és bár nem vérzik, fájdalmat okozhat a végbélnyílásban, és egy aranyeres trombózis folyamata miatt elnehezülést okozhat. Ez úgynevezett trombózisos aranyéreket képez, az aranyér vénák belsejében képződő vérrögök miatt.

Az aranyér betegség diagnosztizálása

Szakorvos tud külső és belső aranyér betegségeket diagnosztizálni, a diagnózis megerősítése magában foglalhatja a végbélnyílás és a végbél alsó vizsgálatát az alábbi módszerekkel:

Digitális vizsgálat: az orvos kesztyűvel bekent ujját behelyezi a végbélbe, és megpróbál valami szokatlant, például esetleges daganatokat kimutatni. Szemrevételezés. Mivel a belső aranyér általában túl lágy ahhoz, hogy a végbélvizsgálat során észlelhető legyen, kezelőorvosa anoszkóppal, proktoszkóppal vagy szigmoidoszkóppal megvizsgálhatja az alsó vastagbelet.

Hogyan nyilvánul meg az aranyér betegség?

Hogyan nyilvánul meg az aranyér betegségA külső aranyér általában epizodikusan jelentkezik, és gyakran spontán megszűnik. Ha az aranyér enyhe, a tünetek néhány napon belül elmúlhatnak anélkül, hogy kezelésre vagy akár orvosi látogatásra lenne szükség.

Ha ezek az epizódok gyakrabban fordulnak elő, akkor végleg megtelepednek az anális csatornában. A kezeletlen aranyér általában megnövekszik, és súlyos szövődményekkel jár: fájdalom, végbél viszketés, vérzés, és még a székletürítés után is nehézségekbe ütközik a terület megfelelő tisztítása.

Ha az aranyér a végbélnyílásból jön ki, a gyógyulás akár néhány hétig is eltarthat, akár műtéti kezelést is igényel. Ezekben az esetekben tanácsos szakemberhez fordulni, hogy jó diagnózis mellett a megfelelő kezelést lehessen végrehajtani.

Külső aranyér kezelése

A legtöbb esetben a külső aranyér mindössze 2 nap alatt eltűnik minimálisan invazív intézkedések segítségével, mint például ülőfürdő, kenőcsök használata és olyan intézkedések, mint a túlzott állás elkerülése, valamint a rost- és vízfogyasztás növelése a széklet lágyítására. Ha azonban ezek az intézkedések nem elegendőek, műtét javasolt az aranyér végleges eltávolítására.

A külső aranyér fő kezelése általában egy meleg ülőfürdő, amely enyhíti a helyi fájdalmat. Ha a «labda» a végbélnyíláson keresztül jött ki, akkor a további szövődmények elkerülése érdekében tiszta ujjal visszahelyezhető. Az ülőfürdő leereszti a helyet és elaltatja, megkönnyítve a kézi behelyezési folyamatot.

Azonban más intézkedések is fontosak, és a kezdeti kezelés részét képezik, mint például a WC-papír használatának kerülése, a nedves törlőkendők előnyben részesítése vagy a terület szappannal és vízzel történő mosása. Kerülje a súlyemelést, ne nyomja túl erősen a kiürítéshez, egyen több rostot, igyon több vizet, gyakoroljon, és kerülje a hosszú órákon át tartó állást vagy állást.

Súlyosabb esetekben, amikor ezekkel az intézkedésekkel nem lehet enyhülést találni a tüneteken, műtéti beavatkozás javasolt az aranyér végleges eltávolítására.

A külső aranyér megelőzése

A külső aranyér kialakulásának elkerülésének legjobb módja, ha a székletet puhán tartja, hogy megkönnyítse kiürülését, elkerülve a krónikus vagy alkalmi székrekedést. Ehhez a következő gyakorlatokra van szükség:

  • Kerülje az alacsony rosttartalmú étrendet, és egyen több gyümölcsöt, zöldséget és teljes kiőrlésű gabonát. Fontos továbbá elkerülni a fűszerek vagy fűszeres ételek túlzott fogyasztását.
  • Igyál sok folyadékot. Ahhoz, hogy a széklet puha maradjon, napi 6-8 pohár vizet célszerű egyéb folyadékok mellett elfogyasztani. Javasoljuk továbbá, hogy csökkentse a kiszáradó és az erek tágulásához vezető folyadékok, például az alkohol vagy a kávé mennyiségét.
  • Kiürítéskor kerülje a lélegzet visszatartását. Ez nagy nyomást gyakorol a végbél körüli vénákra.
  • Ne várjon túl sokáig, mielőtt kimegy a mosdóba. Ellenkező esetben az ülés kiszáradhat, és a szükség elmúltával nehezebb lesz evakuálni.
  • Gyakorolja az ülő életmód kerülését. Az aktív életmód megakadályozza a székrekedést és csökkenti a vénákra nehezedő nyomást. Szintén nem ajánlott az intenzív fizikai megerőltetés, ha az aranyér betegség jeleit mutatja.
  • Kerülje a hosszan tartó állást a WC-n, mert ez növelheti a nyomást a végbélnyílás vénáira.

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada.