Wellness egy karnyújtásnyira

Krónikus öregedés és ráncok: hogyan állítsuk meg az időt

Az évek során bőrünk sejtszintű és szerkezeti szinten is változásokon megy keresztül, ami fokozatos és lassú megjelenési változásban nyilvánul meg. A bőrt más szerveknél jobban befolyásolja az idő hatása: a napsugárzás (fénykép-öregedés), a környezetszennyezés, a hőmérséklet-változások, az oxidatív stressz, a kiszáradás és a hormonális változások egyaránt befolyásolják a változást. . Az életkorral összefüggő sejtváltozások korrelálnak az egész szervezet öregedésével.

Funkcionális és morfológiai változásokra oszthatók. Úgy tűnik, hogy a genetikailag programozott biológiai órák szabályozzák az öregedés mértékét és sebességét, és a környezet befolyása is fontos szerepet játszik. Általánosságban elmondható, hogy életkortól függetlenül az elasztikus rostok visszafordíthatatlan károsodása is hozzájárul a dermiszbe jutó ultraibolya napsugárzás pusztító hatásához, károsítva az elasztikus rostokat jellemző kémiai kötéseket; míg a felszínen, epidermális szinten jelentkeznek először esztétikai problémák, mint például xerosis (szárazság), kiszáradás, ráncok megjelenése, hogy az arcarchitektúra változásával végre elnyerje a bőr ellazulását. Olvasson tovább, hogy megszabaduljon a ráncoktól

A bőr elveszíti vízmegtartó képességét és rugalmasságát: a ráncok a legfontosabbak. Ezenkívül a napozás után az infravörös sugarak elnyelődnek, ami a testhőmérséklet emelkedését, az «izzadás» és az izzadás fokozódását eredményezi, ami viszont kiszáradást okoz. A szélnek, melegnek és száraz levegőnek való kitettség ugyanazokkal a következményekkel jár. Az éghajlati hatásoknak kitett bőr ráncossá, szárazzá, virágossá válik. Élettanilag ismertek az életkorból adódó bőrelváltozások (száraz idős bőr), amelyek az anyagcsere lelassulásával és a hidrolipid filmréteg, azaz a bőr összzsír- és víztartalmának fokozatos kimerülésével kapcsolatosak, különösen fontos a menopauza után.

Vannak olyan betegségek és kóros tényezők is, amelyek megváltoztathatják a bőr hidratáltságát, mint például: cukorbetegség; élelmiszerek és hidroásványi egyensúlyhiányok; cigaretta füst; kábítószerrel való visszaélés (különösen diuretikumok); alkohollal való visszaélés. Nagyon fontos hangsúlyozni az ivás fontosságát a bőr megfelelő hidratáltságának megőrzése érdekében. Általánosságban elmondható, hogy helytelen tendencia mutatkozik a kozmetikai készítmények külső hatásának javítására és a vízellátás belső hatásának figyelmen kívül hagyására. Az elegendő ivás segít megelőzni a bőr öregedését. A legjobb ital természetesen a víz, még étkezések között is, hogy megkönnyítse a vesék munkáját és a salakanyagok eltávolítását, és egyben a bőr sima és rugalmas megőrzése érdekében.

De milyen kozmetikai kezeléssel ellensúlyozzuk a bőr kiszáradását?

A bőrszövet esztétikája teljes mértékben összefügg a víztartalmától függő biomechanikai tulajdonságaival: rugalmassága; szilárdság; tágíthatóság. Ezek a tulajdonságok ugyanazok a bőrünk szépségének meghatározói, amely a hidratáltságtól függően puhábbá és simábbá válik. Ez utóbbi javítása háromféleképpen lehetséges: a vízháztartáshoz nélkülözhetetlen vízmennyiség bejuttatásával (figyelembe véve az étellel és itallal általában felvett vízmennyiséget, naponta legalább 1-1,5 litert kell meginni, ami a vízháztartáshoz szükséges 8 pohár); víztartalmú anyagok felvitele a bőrre, például hidratáló gél; az érzéketlen veszteségek szabályozása magas zsírtartalmú krémek bőrre kenésével. Ugyanabban az időben,

A dokumentált hidratáló funkcióval rendelkezők két csoport hatásmechanizmusa alapján különböztethetők meg, az egyik azokhoz kapcsolódik, amelyek kémiai kölcsönhatások révén elősegítik a víz kötődését a membránfehérjékhez, a másik pedig, ahol a hidratáló aktivitás higroszkópos hatásnak köszönhető. a külső környezetben és magában az emulzióban jelenlévő víz felszívásának és megtartásának képessége. De miért van szüksége a bőrnek vízre? A bőrnek alkalmazkodnia kell az ízületek és az izomösszehúzódások által kiváltott folyamatos mozgásokhoz és vontatásokhoz. Olvasson tovább, hogy megszabaduljon a ráncoktól

A szükséges plaszticitást, rugalmasságot és puhaságot a jó hidratáltsági állapot, valamint a lipidek és fehérjék vízzel együtt alkotott gát épsége garantálja. Paradox módon a bőr számára kritikus időszak a mosdóból, zuhanyozásból vagy a tengerből való kilépés, mert akkor nagyobb a hajlam a nedvesség szétszóródására. Az epidermisz stratum corneumának hidratálása pozitív hatással van a mélyebb rétegekre, javítja azok anyagcseréjét és anyagcseréjét. A ráncok, striák és a korai öregedés megelőzése érdekében elengedhetetlen, hogy védjük bőrünket, és ügyeljünk arra, hogy mindig hidratált legyen. A tiszta, tiszta, száraz bőrt mindenképpen védeni kell.

Az epidermisz ion garantálja a rugalmasságot, rugalmasságot és végül az integritást, segít elkerülni a korai öregedés jelenségeit.
A száraz bőr hajlamosabb a külső hatásokkal (szél, eső, ultraibolya sugárzás, por) való érintkezésre, ezért „veszélyeztetettebbnek” tekinthető. Másrészt a száraz bőrben, amelyet nem kellően «kenik» a hatékony hidro-sav-lipid réteg, ugyanazok a napi mozgások vagy traumák, amelyek a terhesség vagy a gyors fogyás miatti bőrfeszülésből származhatnak, hajlamosak a a rugalmasság csökkenését, vagy akár az elasztikus rostok és a kollagén felszakadását, ráncokat és striákat okozva, a test területeitől függően.

Hogyan válasszunk kozmetikai készítményt?

A bőr hidratáló faktorát már 1959-ben NMF-ként (Natural Moisturizing Factor) azonosították, amely hidrofil anyagok (citrátok, laktátok, karbamid, aminosavak, pirrolidon-karboxilátok stb.) összessége, amely képes vizet kötni a stratum corneumhoz, felelős többek között a bőr puffererejéért.

Ezeken a vízben oldódó anyagokon kívül az epidermisz jelentős mennyiségű lipidkomponenst tartalmaz; például telített és telítetlen zsírsavak, trigliceridek, olajos észterek, szkvalén, ceramidok, koleszterin. A bőrápoló emulziók nagyon hasznosak, krémekre oszthatók, általában tömörebbek, sok, azaz folyékony, folyós emulziókra. A hatóanyagok felszívódása: passzív diffúzióval a stratum corneumon keresztül, és jóval kisebb mértékben transz-follikuláris úton történik.

Az elérhető megfogalmazás a következő lehet:

a) kizárólag vízoldható vagy vízoldható anyagokat tartalmazó vízbázisú termékek (tenziolitok, hidrolitok és hidroalkoholok; egyfázisú vizes vagy hidroalkoholos gélek; vizes diszperziók, vizes hidroglicerinek);

b) hidrofil és lipofil testeket egyaránt tartalmazó termékek, amelyeket többnyire emulzióban tárolnak határfelületi szerek (emulgeálószerek) segítségével:

  • lipidtestek tiszta vizes vagy hidroalkoholos szolubilizálása (fixált olajok vagy illóolajok);
  • átlátszó emulziók (vagy kétfázisú micellás gélek);
  • O/A típusú folyékony emulziók (tej vagy lotion)
  • sűrű O/A emulziók (vagy könnyű krémek)
  • vegyes A / O / A és O / A / O emulziók (vagy hideg krémek)
  • A / O folyékony emulziók (vagy zsíros tej)
  • konzisztens A / O emulziók (vagy zsíros krémek)

c) lipid alapú termékek, amelyek csak vízben oldódó és vízmentes anyagokat tartalmaznak: vízmentes lipid kenőcsök (olajok, zsírok, zsírok, viaszok keverékei); vízmentes paszták, lipogélek, rudak (megszilárdult vízmentes lipidfúziók); oleolitok (vagy folyékony lipidek keverékei) Olvassa el, hogyan lehet megszabadulni a ráncoktól

d) porok és kristályok;

e) nyomás alatti egyfázisú formák (permetezés);

f) egyfázisú nyomás alatti formák (habok).

Kozmetikai védelem a kiszáradás ellen: a bőrön lévő filmalapú anyagok, például a hialuronsav „erősítő” hatást tesz lehetővé a stratum corneumban, amely így hidratálva és védve ellazultabb megjelenést kölcsönöz a bőrnek.

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada.