Wellness egy karnyújtásnyira

K-vitamin – előnyei, beadása és milyen ellenjavallatok vannak

A K-vitamin egy zsírban oldódó vitamin, amelyet növények és baktériumok szintetizálnak, de emberek vagy állatok nem, és megtalálható a szervezetben a májban, az agyban, a szívben, a hasnyálmirigyben és a csontrendszerben.

A K-vitamin többféle formában létezik:

 • K1-vitamin (fillokinon, fitonadion), amely főként a zöldségekben található meg, mert azok szintetizálják;
 • K2-vitamin (menachinon), amelyet baktériumok szintetizálnak az emberek és számos állat bélrendszerében, és ezért megtalálható az erjesztett élelmiszerekben és állati eredetű termékekben
 • K3-vitamin (menadion), a K-vitamin szintetikus formája, amely a bélrendszerben K2-vitaminná alakulhat

A K-vitamin eredete.

A K-vitamin hivatalos nómenklatúráját a Kn vitaminok (K1, K2) nevében határozza meg, amikor a szerkezet a filokinon nevű molekulára, illetve az MKn-vitaminokra (MK6, MK10 stb.) hasonlít, amikor a szerkezet a menachinon nevű molekulára emlékeztet.

Azonban, mielőtt ez a besorolás létezett, a «K1-n-vitaminról» beszéltek, amikor a molekula filokinon volt, és a «K2-n-vitaminról», amikor az menachinon volt, mivel az «n» egy szám, amely hozzájárul a differenciálódásukhoz. Mindkét nómenklatúra használata miatt az étrend-kiegészítők olyan neveket címkéznek, mint a „K2-vitamin – Menachinone 7”.

A K1-vitamin vagy a filokinonok növényi eredetűek, míg a menakinonokat baktériumok szintetizálják. A K-vitamin különböző formái eltérő hatást fejtenek ki a szervezetben, a menokinonok erősebbek, mint a filokinonok.

Bár a bélbaktériumok képesek a K-vitamin szintetizálására, ez a tevékenység nem elegendő, ezért ajánlott a K-vitamint élelmiszerekből, étrend-kiegészítőkből bevinni.

A K-vitamin forrásai

A K-vitamin zsírban oldódó tulajdonságokkal rendelkezik, és segít fenntartani a véralvadási rendszert, megakadályozza a vérzést. A K-vitaminnak az egészség szempontjából is fontos szerepe van a csontrendszer megfelelő működésében és az anyagcsere erősítésében. Ezért a K-vitamin elősegíti a csontok képződését az emberi szervezetben.

A K-vitamin főként a sötétzöld zöldségekben található meg, mint a brokkoli, a kelkáposzta, a káposzta, a spenót és a zöld gyümölcsök, és két természetes változata van:

 • K1-vitamin, amely a sötétzöld levelű zöldségekben, a növényi olajokban (szójaolaj), a paradicsomban, a teljes kiőrlésű gabonában és a sertésmájban található.
 • A K2-vitamint a bélbaktériumok termelik.

A K3-vitamin a fentiek szintetikus változata, de kétszer erősebb, és olyan betegeknek adják, akik nem metabolizálják megfelelően a természetes K-vitamint.

A szervezetben a K-vitamin szintjének csökkentésével a koagulánsok szintje csökken, így a véralvadás lassabban termelődik. Ily módon a K-vitamin hiányát észlelik, amikor a test különböző szöveteiben és szerveiben vérzés lép fel.

K-vitamin hiány – hatások és megoldások

A K-vitamin hiánya ritka, mivel ez a vitamin számos élelmiszerben megtalálható, és a bélbaktériumok képesek előállítani. Ha azonban előfordul, akkor előfordulhat az azt tartalmazó táplálékforrások fogyasztásának csökkenése, a bélbaktériumok szintézisének csökkenése vagy felszívódási problémák (pl. krónikus emésztési rendellenességek, például Crohn-betegség vagy cöliákia).

Emberben a K-vitamin-hiány kockázata megnő az idősebb felnőtteknél, a krónikus vesebetegségben szenvedő felnőtteknél, de az újszülötteknél is.

Az újszülöttek esetében, mivel a K-vitamin szállítása a méhlepényen keresztül csökken, nincsenek K-vitamin-termelő bélbaktériumaik, valamint azért, mert az anyatejjel nem jutnak elegendő K-vitaminhoz, fokozott a kockázat. vitaminhiány K.

Az ezzel járó mellékhatások (amelyek közé tartozhat az intracranialis vérzés) elkerülése érdekében a születéskor a K1-vitamin intramuszkuláris beadása javasolt. Ennek a vitaminhiánynak a jeleit és tüneteit főként orrvérzés, fogínyvérzés, vér a vizeletben, vér a székletben vagy fokozott menstruációs vérzés jellemzi.

Mivel a K-vitamin a csontszövetben az oszteokalcin karboxilezéséhez is szükséges, hiánya csökkentheti a csont mineralizációját és hozzájárulhat a csontritkuláshoz.

A K-vitamin-hiány okai

A K-vitamin hiányát a következő tényezők okozhatják:

 • K-vitamin hiánya az étrendben
 • Nagyon alacsony zsírtartalmú étrend, mert a K-vitamin jobban felszívódik, ha bizonyos mennyiségű zsírral együtt fogyasztják
 • Zavarok, amelyek befolyásolják a zsír felszívódását, és ezáltal csökkentik a K-vitamin felszívódását (például epeúti elzáródás vagy cisztás fibrózis)
 • Bizonyos gyógyszerek, beleértve a görcsoldókat és néhány antibiotikumot
 • Nagy mennyiségű ásványolaj fogyasztása, amely csökkentheti a K-vitamin felszívódását.
 • Újszülötteknél a K-vitamin hiánya azért jelentkezik, mert a terhesség alatt a K-vitamin csak kis mennyiségben jut át ​​az anyáról a magzatra.
 • A születés utáni első napokban az újszülött belei nem vettek fel baktériumokat a K-vitamin előállításához

Felnőtteknek ajánlott K-vitamin mennyiség

Egy felnőttnek napi 50-120 mcg K-vitaminra van szüksége, életkortól és nemtől függően, mely mennyiség kiegyensúlyozott étrenddel könnyen beszerezhető. A K-vitamin bevitelének nincs felső határa, bár vannak olyan esetek, amikor a filokinonok folyamatos és visszaélésszerű használata miatt a vese kockázata fennáll.

Kivéve, ha Ön kockázati csoportba tartozik, vagy orvosa nem javasolja, a rutin K-vitamin-pótlás nem szükséges.

Mellékhatások és ellenjavallatok

Nem ismertek olyan toxicitási esetek, amelyek a K-vitamin nagy dózisaihoz kapcsolódnak (K1 és K2 formában). A szintetikus K3 forma azonban zavarhatja a glutation működését, ami oxidatív stresszhez vezethet a sejtmembránokon.

A K-vitamin szintetikus formája (k3-vitamin) megzavarhatja a glutation, egy antioxidáns működését, amely megvédi a sejteket a szabad gyököktől, ami sejtkárosodáshoz vezethet. Ha ezt a vitamint injekcióban adják be, májtoxicitást, sárgaságot vagy hemolitikus vérszegénységet okozhat2.

A K-vitamin gátolja egyes véralvadásgátló terápiákban használt gyógyszerek (pl. warfarin) hatását, ami veszélyeztetheti azok hatékonyságát. Ezért az ezeket a gyógyszereket szedő betegek nem szedhetnek K-vitamin-kiegészítőket, és nem fogyaszthatnak olyan ételeket, amelyek nagyon gazdagok ebben a vitaminban.


Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada.