Wellness egy karnyújtásnyira

Időszakos böjt – mi ez, típusai, vélemények, előnyei

Az időszakos böjt vagy az időszakos böjt az utóbbi időben egyre nagyobb hírnevet szerzett diéta. Ez a diéta magában foglalja a rendszeres étkezés és az absztinencia időszakok váltakozását. Ami az időszakos böjtöt olyan népszerű diétává teszi, az az, hogy nem ír elő szigorú étrendi korlátozásokat, és egészségügyi és életmódbeli előnyökkel is járhat.

Az alábbi szövegből először is megtudhatja, mi az időszakos böjt, de azt is, hogy milyen előnyei vannak az időszakos böjtnek. Tájékoztatást adunk arról, hogy mit kell enni a fogyáshoz, hány kilogrammot adunk le szakaszos böjttel, és mikor indul el a fogyás időszakos koplalással. Az időszakos fórumbejegyzésben a legutóbbi vélemények összefoglalóját is olvashatja.

Mi az időszakos böjt?

Mint már ismeretes, az emberek több ezer éve gyakorolják a böjt szokását. Így a böjt néhány példája az étkezés megszakítása éjszakai alvás közben, táplálékhiány miatt, betegség vagy fiziológiás étkezési elutasítás vagy szigorúan vallási okok miatt (a kereszténység, a buddhizmus, a judaizmus és az iszlám vallásgyakorlata időszakos átmeneti vagy állandó koplalás). Tehát az emberi test tökéletesen felkészült a táplálékhiány vagy az éhség időszakaira, és a testi folyamatok megváltoznak, hogy továbbra is normálisan működjünk.

2012 után vált népszerűvé, az «5:2» nevű diéta formájában, amely minden 5 napi normál étkezés után 2 nap böjtöt tartalmaz, lehetőleg változatos és kiegyensúlyozott, elegendő víz, gyümölcs, zöldség és állati fehérje fogyasztásával.

Az időszakos böjt vagy az időszakos koplalás nem jelenti a táplálkozás teljes megszakítását, amikor nem ehetsz semmit, hanem a böjt időszakában a kalóriabevitel jelentős csökkenését jelenti. Azon az elven alapszik, hogy a kívánt ételek fogyasztásának óraszámának korlátozásával a kalóriabevitel csökkentése és ennek következtében fogyás következik be.

Az éhségérzet, ami főleg az elején lehet erősebb, néhány hét után alkalmazkodik és könnyebben kezelhető, mert a szervezet hajlamos alkalmazkodni. Ehhez ajánlott kerülni az étvágygerjesztő szagokat, az étvágyat serkentő kávé fogyasztását, valamint a böjti napokon az extrém fizikai megterhelést, ami az éhségérzetet is serkentheti. Sőt, a korlátlan étkezéssel töltött napokon azok, akik alkalmazkodnak ehhez a rezsimhez, úgy érzik majd, hogy jóllaknak kisebb adagokkal, és hajlamosabbak az egészséges étkezési szokások megtartására, szelektívebben fogyasztva, ami segíti a benyomást. egészségesebb életmód.

Élelmiszerstílusként az egyik legelfogadhatóbb módszernek tűnik az egészségtelen kalóriákban gazdag – például a finomított – és a cukorban gazdag ételek kiiktatására, amelyek valódi függőséget okozhatnak, kellemes ízük és fogyasztásuk által keltett elégedettség révén.

Időszakos böjtdiéta – típusok

Az időszakos böjtnek vagy az időszakos böjtnek többféle típusa van. Mindezek az időszakos böjt időpontja szerint vannak besorolva.

A 12 órás böjt

Ez a fajta diéta arra késztetheti a szervezetet, hogy mozgósítsa a zsírlerakódások elégetését, hogy azokat energiává alakítsa, ami viszont fogyáshoz vezet.

A 12 órás böjt nagyon kényelmes lehetőség azok számára, akiknek problémái lehetnek a rendszeres diéta betartásával, mivel az étkezési szünet időablaka kicsi, és az idő nagy része az éjszakai alvásra telik, és az ételfogyasztás az aktív időszakkal egybeeső napon megengedett.

Annak érdekében, hogy az ilyen típusú koplalással eredményeket érjen el, a fő feltétel az, hogy a fennmaradó 12 órában körülbelül 200-300-zal csökkentse a kalóriabevitelt, mint az általános ajánlások a napi kalóriaszükségletre vonatkozóan, nem szerint számolva. életkor és életmód.

A 12 órás böjt azt jelenti, hogy az utolsó étkezést vagy vacsorát körülbelül este 19:00-kor kell befejezni, másnap pedig az első étkezést körülbelül reggel 7 órakor kell elvégezni.

A 14 órás böjt

Ez a fajta szakaszos böjtölés 14 órás szünetet igényel, mely alatt körülbelül reggel 7 órakor lehet reggelizni, legkésőbb 17 óráig az utolsó étkezés, a vacsora, így az étkezés 10 órás időközönként történik, az egyéni napi program típusától függően.

Vannak, akik szívesebben kezdik napi étrendjüket közvetlenül az ebéddel, hogy később étkezhessenek.

16 órás böjt – 16/8

A 16/8-as időszakos böjt nagyon népszerű és 8 órás diéta néven ismert. A 16 8 szakaszos böjt diéta feltételezi, hogy napi 16 órán keresztül nem eszik. A fennmaradó 8 órában a szokásos módon 2 alkalommal étkezhet.

Életmódjától, munkabeosztásától vagy lefekvés idejétől függően módosíthatja étkezési tervét, és például kizárhatja a reggelit vagy a nap egy másik étkezését. Sokan azonban inkább kihagyják a vacsorát, és a nap végén nem esznek semmit. Ez a fajta szakaszos böjt nagy rugalmasságot biztosít ebben a tekintetben.

Alternatív bejegyzésként használhatja az 5:2 módszert. Ennél a módszernél a hét 2 napján koplalsz, a másik 5 napon pedig normálisan eszel. Ennek a módszernek a biztosítására megengedett az időszakos böjt napokon enni, de napi 500 kalórián belül. A diéta fenntartása és az éhségérzet elkerülése érdekében ajánlatos, hogy a böjti napok ne legyenek egymást követő napok.

A 18 órás böjt

Az adott böjtstílus feltételezi, hogy naponta csak a rendelkezésre álló 6 órás időintervallumban kell enni, például 10 és 16 óra között, mivel azonban ennél a böjttípusnál az időintervallum sokkal rövidebb, mint a többinél. , nehéz lehet ezt a gyorsaságot hosszú távon fenntartani. Ehhez olyan ételeket kell megszervezni, amelyek biztosítják a szükséges tápanyagokat, fehérjéket, ásványi anyagokat és vitaminokat.

24 órán át böjtölni

Ez a változat azt jelenti, hogy 24 órán keresztül csak nagyon korlátozottan étkezhet, a hét többi részében pedig normálisan. Nem ajánlott ezt a fajta 24 órás böjtöt hetente egyszer vagy kétszer gyakrabban tartani, illetve egymást követő napokon tartani. Például megtarthatja hétfőn és csütörtökön.

Az etetési szünet hatékonyabbá és kényelmesebbé tétele érdekében bőséges reggelivel választhatja a megoldást, majd ezt követően reggel 8.00-9.00-tól megszakítás nélküli etetési szünetet tarthat másnap 8-9.00 óráig.

Ezekben a böjti órákban a szervezet hidratáltságának megőrzése érdekében ihat folyadékot, amennyiben ezek a folyadékok teljesen kalóriamentesek, mert ajánlott kerülni a mesterséges édesítőszert tartalmazó italokat, teákat.

Az időszakos böjt előnyei és hátrányai a testen

Az időszakos böjt bármilyen formája fogyáshoz vezet. De egyes tanulmányok szerint az időszakos böjt nemcsak fogyást és testzsírt éget, hanem különféle egészségügyi előnyökkel is jár.

Az egyik, hogy az időszakos böjt csökkentheti a krónikus betegségek, például a cukorbetegség vagy a neurológiai betegségek kialakulásával kapcsolatos kockázati szintet. Azok számára, akiknél fennáll a 2-es típusú cukorbetegség kockázata, amelyet túlzott vércukor- vagy inzulinrezisztencia jellemez, az időszakos koplalás segíthet mindkét eset leküzdésében, megvédve Önt ettől az állapottól. Így egyes tanulmányok kimutatták, hogy az időszakos koplalás 3-6%-kal csökkentheti a glükózszintet éhgyomorra, az inzulint pedig 20-31%-kal.

Az időszakos böjt hatásait még tovább kutatják a tudósok, eddig bebizonyítva, hogy a rövid távú böjt felgyorsíthatja az anyagcsere folyamatokat. Egyes tanulmányok eredményei szerint az anyagcsere sebességének akár 14%-os növekedését is megfigyelték szakaszos böjt segítségével. Ugyanakkor úgy tűnik, hogy 3 napnál hosszabb ideig lelassíthatja az anyagcserét.

Időszakos vélemények közzététele – fórum

Miután megismerte az időszakos böjt számos előnyét, valószínűleg érdekelne, hogy milyen vélemények vannak erről a böjt diétáról a fórumokon. Az alábbiakban rövid áttekintést adunk arról, hogy a felhasználók mit szerettek volna megosztani.

Tehát néhány vélemény pozitív tapasztalatot mutat az adott fogyókúra étrendjével kapcsolatban. Úgy tűnik, sokan észrevették, hogy már az első héttől lefogytak. Mások jótékony hatással voltak az egészségre és a test anyagcseréjére. Azt is eléggé kommentálták, hogy az adott diétát sokkal könnyebb betartani, mert mindenki egyénileg kiválaszthatja a legmegfelelőbb típust.