Wellness egy karnyújtásnyira

Hogyan mutatják ki a HPV-t nőkben – tünetek, kezelés

A HPV (Human Papilloma Virus) a vírusok nagy családja, amelyek mind a nők, mind a férfiak emberi szervezetére hatással vannak, és rendszerint szabálytalan sejtnövekedést vagy szemölcsöket okoznak a bőrön. A HPV-nek többféle típusa létezik, amelyek közül néhány a szemölcsökhöz (a nemi szervek területén lévő szemölcsökhöz) kapcsolódik, mások pedig a test más részein a bőrön megjelenő közönséges szemölcsökhöz kapcsolódnak.

Nőknél a HPV fertőzés következtében lapos szemölcsök jelennek meg, amelyek szabad szemmel nehezen láthatóak, és leggyakrabban speciális vizsgálat után észlelhetők a méhnyakon vagy a hüvelyen. Ebben az esetben a vírus méhnyakrákhoz vezethet.

Hogyan terjed a HPV fertőzés a nőkre?

Világszerte a nők több mint kétharmada élete során legalább egyszer megfertőződik HPV-vel anélkül, hogy észrevenné.

A genitális HPV-vírus csak közösülés során, közvetlen bőrkontaktussal terjedhet, amikor az egyik ember fertőzött bőre a másik bőréhez dörzsölődik, így továbbítja a vírust. Ezzel a vírussal szinte minden fertőzést vaginális vagy anális szexuális érintkezés útján szereznek, bár néha orális-genitális érintkezés útján is átadható.

Emellett a szexuális viselkedés a HPV és más nemi úton terjedő betegségek megbetegedésének egyik kockázati tényezője lehet, a szexuális élet korai kezdete sok nőben lehet a HPV fertőzés oka.

Milyen típusú HPV létezik?

A HPV-vírusnak jelenleg több mint 100 különböző törzse ismert, ezek egy része az anális és a nemi szervek szöveteit, valamint a szájat és a torkot érinti. Bár az ilyen típusú vírusok főként szexuális érintkezés útján terjednek, ez a tényező nem feltétlenül szükséges a fertőzéshez.

Fontos megjegyezni, hogy az óvszer csak részben véd a HPV-fertőzés ellen, és ha nem is nyújt 100%-os védelmet, használata javasolt.

A humán papilloma vírus (HPV) az úgynevezett onkogén kockázati típusok szerint a következők szerint osztályozható:

1. Alacsony kockázatú HPV vírus: genitális szemölcsök kialakulásához vagy enyhe sejtelváltozáshoz, diszpláziához vezethet; A legtöbb esetben a HPV 6-os és 11-es típusa felelős ezért a formáért. Ezek az alacsony kockázatú HPV-törzsek kellemetlenek lehetnek, de ártalmatlanok.

2. Magas kockázatú HPV vírus: Ezek a HPV bonyolultabb formái, amelyek méhnyakrákhoz és annak összes prekurzorához vezethetnek. A jó hír az, hogy a legtöbb magas kockázatú fertőzés magától meggyógyul.

A HPV fertőzés kockázati tényezői

A humán papilloma vírus (HPV) szexuális úton terjed, főként a nemi szerveket és az anális területet fertőzi meg. Ezért azok a szexuálisan aktív nők, akiknek egynél több szexuális partnerük van, fokozottan ki vannak téve a humán papilloma vírus, valamint más szexuális úton terjedő betegségek megfertőződésének.

A szexuális úton terjedő típusok közül néhány rákot és rákmegelőző elváltozásokat okoz a méhnyakban, a végbélnyílásban vagy a pénisz bőrében vagy a nő nemi szervében.

A szexuális úton terjedő betegségek – valamint a nem kívánt terhesség – megelőzésére a leghatékonyabb intézkedés az óvszer használata a közösülés kezdetétől. Ezenkívül, mielőtt kapcsolatba lépne egy új partnerrel, nagyon fontos tudnia, van-e már valamilyen szexuális betegsége.

Hogyan befolyásolja a HPV fertőzés a terhességet

Néha előfordulhat, hogy a genitális szemölcsök a terhesség alatt nőnek. A szemölcsök ilyen esetei – vagy a HPV okozta elváltozásokkal járó csendes fertőzés – a fertőzés átadását okozhatják az anyáról a magzatra a szülés során. Egyes kezelések károsíthatják a magzatot, ezért terhesség alatt kerülendők.

A HPV vírus tünetei

A HPV fertőzés gyakran tünetmentes, és gyakran rejtve marad egészen a nőgyógyászati ​​vizsgálatig. A következő megnyilvánulások fordulhatnak elő, amikor nyilvánvalóvá válik:

  • Fokozott hüvelyi folyás
  • Rendellenes hüvelyi vérzés
  • Megnövekedett páratartalom azon a területen, ahol a daganat található, stb.
  • Szemölcsök megjelenése a nemi szerveken és az anális területen.
  • Rák előtti változások.

Ha a HPV vírus elkapására utaló jelek mutatkoznak, ajánlott nőgyógyászhoz fordulni HPV-teszt és egyéb specifikus vizsgálatok elvégzése céljából a vírusfertőzés kimutatására.

HPV: Diagnosztikai és kezelési módszerek

A genitális szemölcsök általában egyszerűen diagnosztizálhatók a nőgyógyász által végzett gondos vizsgálattal. A Pap-kenet segítségével megállapítható, hogy egy nőnél vannak-e HPV-vírus okozta rákmegelőző elváltozások. Ha a Pap teszten bizonyos keneteltérések észlelhetők, további vizsgálatok elvégzése javasolt, amely biopsziából állhat a sérült szövetek vizsgálatára. A legtöbb HPV fertőzésre nincs javasolt kezelés, a kezelés csak akkor javasolt, ha a Pap-teszt után látható elváltozások vagy eltérések észlelhetők.

Bár a HPV tünetei kezelhetők, a HPV fertőzés általában nem gyógyítható. A kezelés magában foglalja a kóros szövetek, például szemölcsök, rákmegelőző elváltozások vagy rákos képződmények elpusztítását vagy eltávolítását. A citológiai vizsgálattal kimutatott szemölcsök és elváltozások többsége végül magától elmúlik, még akkor is, ha nem kezelik. A legfrissebb tanulmányok szerint a papillómák legjobb természetes kezelései továbbra is a krémek és kenőcsök.

A HPV nem gyógyítható, de számos orvosi kezelési lehetőség létezik a pikkelyes elváltozások és szemölcsök kezelésére.

  • Az érintett bőrfelületet speciális ecetsavval kenje be: a kezelt terület égési sérüléseket és fájdalmat okoz. A kezelés hetente egyszer történik hosszabb ideig.
  • Folyékony nitrogén «máz» hideg felhordása: Ezt a kezelést hetente egyszer vagy kétszer végezzük.
  • Lézeres sebészeti kezelés: Ez a kezelés helyi érzéstelenítésben történik, és a genitális szemölcsök eltávolításának leggyorsabb módja.

Hogyan segít a védőoltás a HPV fertőzésben?

A HPV-oltás lehetséges, és ha nem is nyújt teljes védelmet, védelmet nyújt a legtöbb méhnyakrákot vagy genitális szemölcsöt okozó HPV-törzs ellen. A HPV elleni védőoltás profilaktikus védőoltás, azaz a HPV fertőzés megelőzésére hivatott. Azonban nem alkalmazzák HPV-fertőzés terápiájaként, méhnyakrák vagy bármely más HPV-fertőzés által okozott rák esetén. Érdekelheti az is, hogy a HPV hogyan nyilvánul meg férfiakban, mivel hasonló a nőknél előfordulóhoz, és gyakran ugyanazokat a kezeléseket alkalmazzák. 

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada.