Wellness egy karnyújtásnyira

Hogyan befolyásolhatja az étrend az egészséget?

Az egészséges élet energiát, mozgást és kiegyensúlyozott étrendet jelent. Ha az egészséges életmódról van szó, a diéta az, ami hosszú éveken át fiatalon és gyönyörűen tart minket. Mivel minden nap stresszesek vagyunk, és úgy tűnik, az idő összesűrűsödött, úgy érezzük, nincs időnk otthon hagyományos ételt főzni.

Gyakran járunk éttermekbe, gyorsétterembe vagy akár fagyasztott ételekbe, amelyeket gyorsan megsütünk. Úgy tűnik, hogy a feldolgozott élelmiszerek, a felesleges húsok, a sült ételek és a túl sok édesség a vezető helyet foglalja el a napi étrendben. Ezek a túl sok sót tartalmazó zsírok, a kaotikus életmóddal, a nyugtalan alvással és a stresszel együtt idővel különféle egészségi állapotokhoz, szív- és érrendszeri, neurológiai vagy csontbetegségekhez vezetnek.

Az egészséges életmód megköveteli a betegségek kialakulásának kockázatának csökkentését, a kiegyensúlyozott táplálkozás elveinek tiszteletben tartását, a folyadékfogyasztást és a napi legalább 30 perces testmozgást. A gyümölcsök egészségesek, a víz, a fehér hús, a zöldségek és a sport. De nézzük meg részletesen, mit jelentenek a test számára megfelelő és nem megfelelő étrendek.

Mit jelent a szervezetnek nem megfelelő étrend

De mit jelent a nem megfelelő étrend, és milyen hatással van a szervezetre? Először is attól függ, mivel bántalmaz. Például, ha minden nap gyorséttermet eszik, nagy valószínűséggel hízna, és idővel szív- és érrendszeri problémák, valamint érgyulladások alakulnak ki a magas só- és zsírfogyasztás miatt. Ugyanez, ha csak sült ételeket eszel, friss zöldségek nélkül.

Az édességek nemcsak a testre, hanem az agyra is negatív hatással vannak a fizikai változásokon keresztül, a cukor ugyanis meglehetősen káros a szürkeállományra. A szervezet az elfogyasztott ételből vesz fel, jót és rosszat egyaránt. Normális esetben a szervezet rendszerei képesek eltávolítani a méreganyagokat, de ha minden étkezésnél feleslegben vannak, akkor már nem lesz képes kiszűrni, és komoly problémák léphetnek fel.

A dohányzás és az alkohol a rák különböző formáit okozza, és nem része az egészséges táplálkozásnak. Elegendő életmódja bizonyos aspektusait megváltoztatni, hogy javítsa az étrendjét, és hosszú ideig fiatal és egészséges teste legyen.

A nem megfelelő étrend következményei

Szervezetünk minden alkalommal szenved, amikor nem adjuk meg neki azt, amire szüksége van az egészséges élethez. Ha kaotikus stílussal, pihenés hiányával és nem megfelelő táplálkozással fojtogatjuk, nem kívánt mellékhatásokkal fog reagálni.

Csökken az immunrendszer, és hajlamossá válik a megfázásra, a hormonális egyensúlyhiányra, a fokozott vagy rosszabb feszültségre, az autoimmun vagy krónikus betegségek kialakulására. Nézzük meg az alábbiakban a helytelen táplálkozás néhány leggyakoribb hatását:

Puffadás. A puffadás azt jelenti, hogy a gyomorban nehezen emészti meg az ételt, mivel az összetétele túl nehéz az emésztőrendszer számára. Általában ez történik sült és feldolgozott élelmiszerekkel, amelyeknek nincs tápértéke a szervezet számára.

Ilyen körülmények között gázok képződnek, amelyek felduzzasztják a hasat, és túlcsordulás, fájdalom és kellemetlen érzést keltenek. Javasoljuk, hogy az étkezések között több idő teljen el, változtasson az étrenden úgy, hogy a vörös húst és a zsírokat egy ideig zöld zöldségekre cserélje, mint puffadt ételeket.

Székrekedés. A székrekedés akkor fordul elő, amikor a vastagbélben megemésztett élelmiszer lassan a végbél területére kerül. Ez azért történik, mert a víz teljesen felszívódik, és a széklet nagyon kemény. A széket toló izmok összehúzódása lassú és nyomásmentes. Ellenőrizze a székrekedés kezelését most.

Ez a folyamat a kiegyensúlyozott táplálkozás hiányában, stressz jelenlétében, vagy bármilyen sportolás hiányában alakul ki. A székrekedés általában kellemetlen, és néhány nap alatt magától meggyógyul, de ha nem teszel intézkedéseket, krónikussá válhat.

Anémia. Ha kizárólag állati vagy vegán eredetű fehérjékben gazdag étrendünk van, akkor hiányosságok léphetnek fel a szervezetben felszívódó ásványi anyagok és vitaminok szintjében. A fehérjék és a vitaminok egyaránt fontosak.

Ha vérszegénység lép fel, teste fáradtnak érzi magát, energiahiányos lesz, és nem fogja tudni ellenállni a hosszú távú erőfeszítéseknek. A vérszegénységhez hasonlóan tünetek jelentkezhetnek, beleértve a szédülést is, amely felborítja normál életmódját.

Álmatlanság. Normál, napi 8 órás alvási ütemezés hiányában, vagy ha gyakori ébredésektől szenved, amelyeket gondolatok vagy szorongások kísérnek, hajlamos lehet az álmatlanságra. Az álmatlanság felborítja a személyes és szakmai fizikai aktivitás egyensúlyát.

Az álmatlanság a nem megfelelő étrend mellékhatása lehet olyan körülmények között, amikor túl sok koffeint fogyaszt esténként, alkoholt fogyaszt vagy olyan nehéz ételeket fogyaszt, amelyek nem teszik lehetővé a pihenést. Olvassa el most: álmatlanság természetes gyógymódjai .

Hízás. A súlygyarapodás a kiegyensúlyozatlan étrend leggyakoribb hatása, mert ez az első látható tünet. Ha nem tartjuk tiszteletben a főétkezéseket, vagy az ételünk túl sok cukrot vagy zsírt tartalmaz, ezek lerakódnak az erekre, a szövetekre, és így kialakul a has, illetve a combokon az uszony.

Az egészséges életmód mindenekelőtt azt jelenti, hogy odafigyelünk arra, mit és mennyit fogyasztunk. Bármilyen felesleg érezhető lesz a kilogrammok számában, és ez nyomást gyakorol a szervezetre.

Mit tehetünk egészségünk megőrzése érdekében?

Az egészség megőrzése odafigyeléssel és türelemmel történik, és elengedhetetlen, hogy szeressük testünket, minden körülmények között. Ha szeretjük, akkor az egészséges életmódot minden tekintetben elfogadjuk: fizikailag, elegendő mozgással, lelkileg, lelki jólét és boldogság révén, valamint táplálkozási, egészséges, friss termékeket és tápanyagokat tartalmazó étrenden keresztül.

Ne feledje, hogy az emberi testtel kapcsolatos bármely szempont hatással van annak általános közérzetére. Az életben több olyan dologra és lehetőségre van szükségünk, amelyeket megszerezhetünk, ha fiatalon és egészségesen tartjuk magunkat.

Az egészséges életmód 6 alapelve

Lássuk, mit is jelent pontosan az egészséges életmód, és mit tehetünk ennek érdekében nap mint nap. Nem szükségesek a hirtelen változások, hanem minden nap apró cselekedetek, amelyek oda visznek, ahova szeretnénk. Az egészséges életmód a pozitív energiákban gazdag gyümölcsök, az örömet okozó fizikai tevékenységek és a víz, az ezeket a szervezetben szállító folyadék kombinációja.

Folyadék fogyasztás. A megfelelő víz- és folyadékfogyasztás biztosítja a szervezet hidratáltságát és az agy jó működését. Ami a folyadékokat illeti, kipróbálhatja a tejtermékeket folyékony formában, a teákat, a természetes gyümölcsleveket és a zöld zöldségeket. Mindegyik a víz forrása. A folyadékok azonnal bejutnak a test minden struktúrájába, mert a vérrel gyorsan szállítódnak.

Teljes kiőrlésű gabonák. A táplálkozási egyensúlyhoz teljes kiőrlésű gabonákra és gabonából készült termékekre van szükség. Reggel fogyaszthatod őket tejtermékekkel és gyümölccsel. Egy másik lehetőség a magas tápanyag- és rosttartalmú barna rizs, valamint a napraforgómag. Minden élelmiszer része az egészséges táplálkozásnak, amely hozzájárul a megfelelő és termékeny életmódhoz.

Órák alvás. Az egészséges életmód elegendő alvást is jelent. Pihenés nélkül nem tudsz eredményt elérni a munkahelyeden, de még otthon, a szeretteiddel való kapcsolatban sem. Az alvás az az idő, amikor a szervezet rendszerei helyreállnak, minden anyagcsere folyamat megtörténik.

Az egészséges pihenés napi 7 és 9 óra közötti időt jelent, életkortól függetlenül. Elegendő pihenéssel az immunrendszer helyreállítja tartalékait, és napi szinten szembe tud nézni az élettel. Hosszabb ideig aktív maradhat, és hatékonyabb lehet a munkában.

Fizikai gyakorlatok. Ahhoz, hogy a szervezet reagáljon a zöldségekből származó vitaminokra és ásványi anyagokra, nagyon fontos a fizikai aktivitás. Ez felgyorsítja a kalóriaégetés és a tápanyagok felszívódásának anyagcsere-folyamatait. Ugyanakkor a kiegyensúlyozott fizikai aktivitás boldogsághormonokat, például szerotonint és dopamint szabadít fel.

Távolítsa el a stresszt. Napjainkban a stressz a betegségek és a test egyensúlyhiányának állandó forrása. Az egészség megőrzése érdekében próbáljon meg minden stresszt kiküszöbölni, és örömmel nézzen szembe az élet minden akadályával.

Add fel a bűnöket. A kiegyensúlyozott étrend a cigarettáról, az alkoholról vagy a felesleges cukorról való lemondását jelenti, amennyiben egészséges életmódot szeretne követni. Élelmiszerek mérsékelt fogyasztása minden étkezéskor szénsavas italok, alkohol vagy cigaretta nélkül jelentősen javíthatja az életét, hozzájárulva annak minőségéhez.

Tehát nem nehéz egészséges életmódot folytatni. Ha motivált vagy, akkor a gyümölcs és a tápanyagban gazdag víz fogyasztása könnyed lesz, a fizikai mozgás pedig élvezetté válik. Ha elegendő alvó óra, úgy érzi, tele lesz pozitív energiával, kreatív és produktív lesz.