Wellness egy karnyújtásnyira

Genitális szemölcsök – 8 igazság és mítosz

A humán papillomavírus, más néven HPV, egy nemi úton terjedő vírus, amely mind a férfiak, mind a nők nemi szervét kinövések formájában eléri, fájdalmat és kényelmetlenséget okozva.

Több mint 120 különböző típusú HPV-t írtak le, amelyek közül 40 elsősorban a nemi szervek területén fordul elő, a magas kockázatú 16-os és 18-as típussal, amelyek a legsúlyosabb állapotok és daganatok 75%-áért felelősek.

1. A genitális szemölcsök gyógyíthatók

A genitális szemölcsök gyógyíthatókTény: A HPV fertőzéseket az immunrendszer szabályozza, ami általában segít a vírus eltávolításában a szervezetből. Ha azonban nem távolítják el a vírust, fennáll annak a veszélye, hogy másokra is átterjedhet.

Mindenesetre fontos, hogy a szemölcsök okozta elváltozásokat rendszeresen ellenőrizzék a súlyosabb betegségek kezelésében és megelőzésében, valamint az immunrendszer serkentésében.

2. A szemölcsöknek nincsenek tünetei

Igazság: Ha kíváncsi a férfiaknál előforduló HPV-re – tünetek és annak megnyilvánulása, tudnia kell, hogy a legtöbb esetben a HPV fertőzés semmilyen fertőzésre utaló jelet nem mutat. Más esetekben azonban néhány változás észlelhető, például a genitális szemölcsök megjelenése. A száj és a torok belsejében is daganatokat okozhatnak.

A legtöbb nő csak a Pap-keneten észleli a vírussal való érintkezést, így a rendszeres orvosi ellenőrzések lehetővé teszik a nemi szemölcsök és a nyálkahártya egyéb HPV-törzsek okozta elváltozásainak korai stádiumban történő felismerését és kezelését.

Mint szinte minden betegségre, itt is ugyanez érvényes: minél korábbi diagnózis és kezelés, annál jobb a prognózis!

3. Az óvszer használata megakadályozza a genitális szemölcsök terjedését

Tévhit: Bár az óvszer a legszélesebb körben használt fogamzásgátlási módszer, nem tudja teljesen megakadályozni a HPV fertőzést, mert bizonyos elváltozások olyan területeken is elhelyezkedhetnek, amelyeket nem véd az óvszer, például a szeméremtest és a herezacskó.

Az óvszer használata azonban nagyon fontos a közösülés során, mert csökkenti a fertőzés kockázatát, és védelmet nyújt más nemi úton terjedő fertőzések, például AIDS, hepatitis és szifilisz kialakulásával szemben.

4. A genitális szemölcsök törülközőn és egyéb tárgyakon keresztül érintkezhetnek

Igazság: Bár ez sokkal ritkábban fordul elő, mint a közvetlen érintkezés közösülés közben, igaz, hogy a szennyeződés a bőrrel közvetlenül érintkező tárgyakon keresztül is előfordulhat. Ezért kerülni kell a törölközők és az ágynemű szétválasztását.

Mint minden szexuális úton terjedő betegség esetében, ha genitális szemölcsöket diagnosztizálnak, fontos, hogy jelentse a szexuális partnernek. Ez megakadályozza a terjedését, és megvédi partnerét a potenciálisan súlyos betegségektől.

5. A genitális szemölcsök maguktól is elmúlhatnak

Igazság: A szemölcsök kezelés nélkül természetesen elmúlhatnak. A szemölcsök méretétől és helyétől függően azonban többféle módszer létezik, mint például: krém és/vagy olyan oldat alkalmazása, amely lassan eltávolítja, fagyasztással (krioterápia), cauterizálással vagy lézerrel vagy akár beavatkozással.műtéti. Egyes esetekben a szemölcsök még a kezelés után is kiújulhatnak.

Javasoljuk továbbá:

Szemölcsök – mik ezek és hogyan kezelik őket?

6. A vakcina minden típusú vírus ellen védelmet nyújt

A vakcina minden típusú vírus ellen védelmet nyújtTévhit: A bizonyos típusú szemölcsök elleni védőoltás már több éve létezik. A rendelkezésre álló vakcinák csak a HPV leggyakoribb típusai ellen nyújtanak védelmet. Tehát, ha más típusú vírus okozza a fertőzést, az betegségekhez vezethet.

Ezért nagyon fontos elővigyázatossági intézkedéseket tenni, mint például az óvszerhasználat és a Pap-kenet szűrése a méhnyakrák korai felismerése érdekében nőknél.

7. A genitális szemölcsök kezelhetők

Igazság: A genitális szemölcsök kezelésére többféle kezelés létezik. A kezelési tervet a szakorvos és a páciens közösen dönti el, bizonyos tényezők függvényében, mint a nemi szemölcsök mérete, száma és elhelyezkedése, a korábbi kezelések típusa és sikere, de a bőrgyógyász tapasztalata is.

A genitális szemölcsök külsőleg alkalmazható oldatokkal (helyileg) kezelhetők. A készítmények krém/kenőcs vagy folyékony vagy savas oldat formájában kaphatók, és közvetlenül a genitális szemölcsökre alkalmazzák. A szemölcsök kezelését a hatóanyagtól függően vagy szakorvos, vagy a beteg otthon végzi.

A bőrgyógyászati ​​rendelőben végzett egyéb szemölcseltávolítási módszer lehet krioterápia (folyékony nitrogén), kauterizálás, szemölcseltávolítás vagy műtét.

8. A HPV minden formája súlyos betegséggé fajul

Tévhit: A legtöbb esetben az immunrendszer megszünteti a szemölcsöket. A HPV bizonyos típusai azonban genitális szemölcsök kialakulásához és/vagy jóindulatú elváltozásokhoz vezethetnek a méhnyakban. Ezért nagyon fontos az immunrendszer erősítése egészséges táplálkozással, pihentető alvással és rendszeres fizikai aktivitással.

Ha nem kezelik, ezek a kóros sejtek súlyos állapotokat okozhatnak, és több évig is fejlődhetnek. Ezért nagyon fontos ennek az állapotnak a korai felismerése.

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada.