Wellness egy karnyújtásnyira

Emberek millióinak hátfájása van. Túl kevesen cselekszenek helyesen – természetes gyógyszerek.

Foglalkozási terapeutaként hátproblémákat kezeltünk, és több mint 100 tanulmány eredményeit értékeltük ehhez a szöveghez: Az egyik legfontosabb ok az Ön munkája lehet. Kérdés mindazokhoz, akiknek rendszeresen fáj a háta pontosan ott, ahol a legtöbb ember érintett, nevezetesen a hát alsó részén: Beszélt-e már orvosával a hasizmokról? Pontosabban a gyengén fekvő rétegről, nevezetesen a keresztirányú hasizmokról?

Nem? Kár, de sajnos ez sem kivétel. Ez azt mutatja, hogy a hátfájás kezelésében a lehetőségek elvesznek. Segít abban, hogy könnyebben megszabaduljon a hátfájástól azáltal, hogy felkészíti őket a keletkezésükre, és megtanítja őket a megfelelő kezelésre. Ezt egy 2018. áprilisi tanulmány bizonyítja. Ez azt is jelenti, hogy tudja, mely izmok különösen fontosak a hát egészsége szempontjából. Ez a szöveg arról szól, hogyan lehet jobban kezelni a hátfájást. Összefoglalom, amit több mint 100 tanulmány mond, és foglalkoztam irányelvekkel és kezelési programokkal. Lásd: Egészséges módszerek az ízületi problémák kezelésére – A legjobb gyógymódok az ízületi fájdalmakra

Emellett a hátfájással is foglalkoztam régebben: magánéletben, mert sokáig volt némi szakmai időm, mert mielőtt újságíró lettem volna, munkaterapeutaként dolgoztam hátfájással küzdő betegekkel. Ezért tudom, hogy munkahelyünk és otthoni bútorunk milyen szerepet játszik a hátfájás kialakulásában. De kezdjük újra.

A hátfájás zavaró rendetlenség

«Visszatértem!» Házi szóvá vált, mióta Hape Kerkeling feltalálta helyi riporterét, Horst Schlämmert. Lehet, hogy Horst Schlämmer azért lett ilyen sikeres, mert a tévé előtti közönség szimpatizál vele? Hogy pontosan hányan szenvednek hátfájástól Németországban, azt nem tudom ilyen könnyen megmondani, de az egészségügyi szabadság és a hiányzások becslésénél. Íme néhány szám: A hátfájás a második leggyakoribb diagnózis.

A Deutsche Angestelten Krankenkasse (DAK) által megkérdezett négyből három azt mondta, hogy az elmúlt 12 hónapban hátfájást szenvedett (5224 embert kérdeztek meg). Minden húsz ember legalább egyszer szenvedett hátfájástól 2017-ben, ami a munkaerő mintegy hat százalékának felel meg. Minden hetedik ember esetében, akinek az elmúlt tizenkét hónapban hátfájása volt, ez több mint tizenkét hétbe telt. Lásd: Egészséges módszerek az ízületi problémák kezelésére – A legjobb gyógymódok az ízületi fájdalmakra

A hátfájás a hátat érintő egyéb diagnózisokkal együtt körülbelül 9 milliárd euróba kerül évente (még több, mivel ez a szám 2008-ból származik, de nincsenek friss adatok). A betegek egészségügyi ellátásának azonban csak 15%-át költik el, és a költségek nagy része közvetetten, például távollét miatt merül fel.

A hátfájás nem azonos a hátfájással

A hátfájás egy úgynevezett széles körben elterjedt betegség. A németek körülbelül 80 százalékának van legalább egyszer hátfájása élete során. Többnyire magukra mennek, hat hétnél tovább nem maradnak. Ezt a formát akut, nem specifikus hátfájásnak nevezik. A nem specifikus azt jelenti, hogy nagyon gyakran nincs olyan fizikai változás, amely megmagyarázná a fájdalmat. A konkrét ok nélküli hátfájást az a tény jellemzi, hogy a hát egy bizonyos területén az izmok görcsölnek. Ez általában a hát alsó része, mivel ez a rész nagyon gyorsan túlterhelődik a kar és a nyíróerő miatt. A feszes izmok összehúzódnak, és korlátozhatják a csigolyatestekből kilépő idegek helyét.

Aztán ezeket az úgynevezett gerincvelői idegeket bizonyos mozdulatok «bosszantják». Az érintett idegrostok egy része e stresszkontroll alatt összehúzza az izmok azon részét, amelyért felelősek. Ide tartoznak a hát kisebb, mélyebb izmai és a környező szövetek, a fasciák. A gerincben lévő többi idegrost olyan fájdalomingert ad át, amely az izmokból származik, ha túlságosan megerősödik a tartós idegtűz miatt. Lásd: Egészséges módszerek az ízületi problémák kezelésére – A legjobb gyógymódok az ízületi fájdalmakra

Az eredmény egy visszacsatoló hatás, amely még nagyobb nyomást gyakorol az érzékeny idegekre – az izomgörcs és a fájdalom még erősebbé válik. Az alacsony, nem specifikus derékfájás komoly problémává válik, ha tizenkét hétnél tovább tart. Akkor ezt krónikusnak hívják. A hátfájásban szenvedő betegek körülbelül 5-7 százalékában alakul ki ilyen krónikus állapot. Vagyis minden ötödik nő (22 százalék) és minden hatodik férfi (15 százalék) szenved hátfájással. Különösen végzetes: Sok embernek krónikus hátfájása van.

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada.