Wellness egy karnyújtásnyira

Cisztitisz – „égő probléma”

Újra ne…! Sajnos valószínűleg sok nő gondol erre, amikor ismét észreveszi a tipikus jeleket: az állandó vizelési vágyat, de ilyenkor már csak néhány csepp jön a vécére, és pokolian ég. A húgyúti fertőzés kellemetlen és fájdalmas – és sajnos sok érintett ember számára visszatérő probléma. Tekintse meg a cystitis legjobb gyógymódját

A légúti fertőzések mellett a húgyúti fertőzések a leggyakoribb fertőző betegségek közé tartoznak. Minden második nő életében legalább egyszer, minden ötödik nő évente egyszer is szenved hólyagfertőzéstől, mert az érintettek mintegy 50%-ánál a hólyagfertőzés egy éven belül újra megjelenik.

A húgyúti fertőzések okai, kezelése és megelőzése

Hogyan ismerhetem fel a hólyagfertőzést, hogyan alakul ki, mit tehetek, ha elkapnak, vagy hogyan előzhetem meg? Itt minden információt megtalálsz a hólyaghurutról és hasznos tippeket a megelőzéshez! Különbséget tesznek a húgyúti fertőzések között az alapján, hogy a húgyúti rendszer mely részei érintettek. Kisebb húgyúti fertőzésről beszélnek, ha a betegség a hólyagra (hólyagfertőzés vagy cystitis) vagy a húgycsőre (urethritis vagy urethritis) korlátozódik.

Felső húgyúti fertőzésről akkor beszélünk, ha a vesék, a vesemedence vagy az ureter érintett. A felső húgyúti fertőzések általában akkor fordulnak elő, amikor az alsó húgyúti fertőzés fokozódik – súlyos lefolyásról beszélnek. A legtöbb húgyúti fertőzés egyszerű, és az alsó húgyutakra korlátozódik – általában a húgyhólyag gyulladása van. Az orvosok azt is megkülönböztetik, hogy bonyolult vagy szövődménymentes fertőzésről van-e szó. Tekintse meg a cystitis legjobb gyógymódját

A speciális kockázati tényezőkkel rendelkezők bonyolult húgyúti fertőzésről beszélnek, amely súlyos lefolyású (például a felső húgyúti fertőzés vagy más szövődmények miatt), vagy a következmények súlyosbodásáról. Ezek különösen ezek az embercsoportok:

  • FIÚK
  • Terhes nők
  • Barbie
  • CUKORBETEG
  • immunszupprimált személyek (például autoimmun betegségek, szövet- vagy szervtranszplantáció után)

A húgyúti funkcionális vagy anatómiai rendellenességekkel küzdő emberek

Ha a tünetek akutak, akkor akut cystitisnek nevezik. Sajnos sok nőnél gyakran visszatérnek a tünetek egy éven belül vagy akár többször is. Évente több mint három húgyúti fertőzés esetén ismétlődő húgyúti fertőzésről beszélünk – szakkifejezéssel visszatérő húgyúti fertőzésnek is nevezik. A köznyelvben gyakran használják a „krónikus húgyúti fertőzés” vagy „krónikus hólyagfertőzés” kifejezéseket, bár a helyes kifejezés a „krónikus visszatérő hólyagfertőzés” lenne. Mert valaki «krónikus»-ról beszél, ha valaki állandóan valamilyen betegségben szenved. Ez általában nem így van hólyaghurut esetén.

A legtöbb hólyagfertőzés – még ha visszatérő fertőzésről is van szó – egyszerűen újra és újra akut fertőzés, de megfelelő kezeléssel néhány napon belül meggyógyulhat. A krónikus szempont az, hogy ismétlődően akutan jelentkeznek. Tünetek, mint például gyakori vizelési inger és égési érzés, ha a vizelet hosszú ideig fennáll, de anélkül, hogy a vizeletben baktériumok vagy más baktériumok jelennének meg, amelyekre szükség van. Felelősnek tekinthető a gyulladás, előfordulhat a hólyag krónikus – azaz tartós – irritációja. Gyakran beszélnek ingerlékeny hólyagról. Az ilyen tartós húgyhólyag-irritáció a gyakori hólyagfertőzések következménye lehet.

A cystitis okai és kockázati tényezői

Mindenki ismeri ezeket a figyelmeztetéseket: ne maradjon a hideg padlón, melegedjen fel, különben kihűl a hólyagja! De pontosan hogyan függ össze? Valóban a hideg okozza a hólyaggyulladást? Közvetve a megfázás – más kockázati tényezőkhöz hasonlóan – valóban elősegítheti a hólyaghurut kialakulását. A valódi ok azonban a legtöbb baktérium, ritkábban gombák vagy vírusok, amelyek a húgycsövön keresztül a hólyagba emelkednek, ott megtelepednek és gyulladást váltanak ki. Tekintse meg a cystitis legjobb gyógymódját

Az esetek mintegy 80%-ában az E. coli baktériumok (az Escherichia coli rövidítése) felelősek a kellemetlen fertőzésért. És – nehéz elhinni, de igaz – ezek a kórokozók főleg a bélből származnak, ahol a bélflóra természetes alkotóelemei, és a bélrendszerből kerülnek a húgycsőbe.

Hólyaghurut – ez elsősorban a nők problémája? Elvileg a férfiakat is érintheti.A bélrendszer és a húgycső anatómiai közelsége miatt a nőket sokkal gyakrabban érinti, mint a férfiakat. Ráadásul a nőknél a húgycső lényegesen rövidebb. Bár férfiaknál körülbelül 20 cm hosszú, nőknél csak körülbelül 3 cm. Nőknél a kórokozóknak egyszerűen rövidebb útja van a hólyagban.

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada.