Wellness egy karnyújtásnyira

Belső aranyér – műtéti vagy természetes kezelés?

Az aranyér betegség gyakori állapot, amely a lakosság nagy részét érinti. Általában kétféle aranyérről beszélünk a végbélnyíláshoz viszonyított elhelyezkedésüktől függően: Külső aranyér – a végbélnyíláson kívül helyezkednek el, és anális hám borítja. Belső aranyér – az érintett vénák az anális csatorna belső területén helyezkednek el, és a végbél nyálkahártyája fedi őket.

Legyen szó külső vagy belső aranyérről, számos lépéssel elősegíthetjük gyógyulásukat. A következőkben figyelmünket a belső aranyér kezelési módszereire irányítjuk.

Mik azok a belső aranyér?

Mik azok a belső aranyérA külső aranyérrel ellentétben, amely az anális csatornában fordul elő, a belső aranyér a végbél falában fordul elő, és mivel kevésbé hozzáférhető, alternatív kezelést igényel. 

A prolapsustól és annak jellemzőitől függően négy osztály különböztethető meg, az alacsonyabb, vérzéses és prolapsusmentes I. fokozattól a magasabb, tartós prolapsussal rendelkező IV. fokozatig.

A belső aranyér okai

A belső aranyér lehetséges tüneteinek és kezelésének meghatározásához fontos azonosítani a fő okokat, nevezetesen:

  • Krónikus székrekedés, vékonyabb és keményebb széklet és következetes evakuálási erőfeszítések, amelyek fájdalmat okozhatnak az anális területen.
  • Súlyemelés vagy hosszan tartó állás, ami növeli a nyomást a végbélnyílás körül és elősegíti az aranyér megjelenését.
  • Örökletes tényezők, mivel az aranyér genetikai mintázata van, ezért azok, akiknek rokonai aranyérben szenvednek, örökölhetik ezt a betegséget.

Mi más válthat ki aranyér betegséget

A fizikai aktivitás hiánya szintén hozzájárulhat a székrekedés jelenlétéhez, és ezáltal az aranyér megjelenéséhez. Ezért a mozgásszegény életmód kerülése és a kiegyensúlyozott életmód kulcsszerepet játszhat az aranyér megelőzésében.

Ezenkívül a terhes nőknél nagyobb a belső aranyér kialakulásának kockázata, a terhesség megnövekedett nyomást gyakorol az aranyér vénákra, ami aranyér kialakulásához vezet. Hasonlóképpen, a szülés belső aranyér kialakulását okozhatja az intenzív fizikai megterhelés miatt.

A belső aranyér diagnózisa

A belső aranyér rektális vizsgálattal, digitális vizsgálattal diagnosztizálható, és az anális csatornán belül is látható, ahol egy rövid, speciális, fénnyel ellátott műszert, úgynevezett anoszkópot használnak az aranyér vizualizálására.

Egyes esetekben további vizsgálatra lehet szükség, például rugalmas szigmoidoszkópiára vagy kolonoszkópiára, hogy megbizonyosodjon arról, hogy a tüneteket nem más betegség, például vastagbélrák okozza.

A fertőzések vagy akár a rák biztonságos megkülönböztetését csak alapos kivizsgálás garantálhatja, ezért a betegség első előrehaladott jeleinél, például véres székletben, érdemes szakemberhez fordulni.

Belső aranyér kezelése

A rugalmas szalagkötés az egyik legnépszerűbb, szakember által felírt kezelés. Ez az eljárás azon alapul, hogy gumiszalagokat helyeznek el közvetlenül az aranyér csoportja felett a végbélnyíláson belül, ami egy fibrózisos területet hoz létre, amely megakadályozza az aranyér kimozdulását.

A végbél belsejében megjelenő belső aranyér kevésbé hozzáférhető, és valóban bosszantó is lehet, ezért helyi kezelésekhez is folyamodhatunk az általuk okozott bőrelváltozások gyógyításához, az általuk okozott viszketés enyhítéséhez.

Természetes gyógymódok belső aranyér kezelésére

Ha az aranyér mérete nem túl nagy, akkor számos egyszerű házi gyógymódot mérlegelhetünk, amelyek segíthetnek a kellemetlenségek enyhítésében. A leggyakrabban használt módszerek közé tartozik:

Ülő fürdők

Természetes gyógymódok belső aranyér kezeléséreKörülbelül 15-20 percig ülő fürdő langyos vízzel segít enyhíteni a fájdalom és a kellemetlen érzést. Fontos továbbá, hogy kerüljük a toalettpapír használatát, és a legjobb az anális területet szappannal és vízzel lemosni, vagy nedves törlőkendőt használni, mivel a toalettpapír irritálja a végbélnyílás nyálkahártyáját, ezért kerülni kell a súlyos evakuálási erőfeszítéseket.

Orvosi növények

Egyes gyógynövények házi gyógymódként használhatók az aranyér trombózisa okozta végbélfájdalmak és kellemetlenségek enyhítésére, mint például az aloe vera, amely gyulladásgátló tulajdonságokkal rendelkezik, és csökkentheti az erek gyulladását.

A varázsmogyoró növény olyan anyagokat is tartalmaz, amelyek segítenek csökkenteni a belső aranyér okozta fájdalmat, viszketést és vérzést.

Étkezési szokások belső aranyér tüneteire

Azon kívül, amit már tudunk az aranyér súlyosbodásának megelőzésére, mint például a fűszeres ételek kerülése, a test hidratálása és a mozgásszegény életmód kerülése, itt van még néhány szokás, amelyek segíthetnek enyhíteni a belső aranyér tüneteit:

  • A fokhagyma beillesztése az étrendbe: A fokhagyma segíthet a bélrendszeri áthaladási zavarok enyhítésében és a kellemetlen érzés csökkentésében.
  • Növelje a rostszintet a székrekedés elleni küzdelem érdekében. A szilárd széklet fokozza a fájdalmat az evakuáláskor. A székrekedés csökkentésére jó stratégia a rost- és vízbevitel növelése (minimum 2 liter/nap). Ez segít javítani az emésztést és lágyítja a székletet.

Belső aranyér sebészeti kezelése

Az aranyér műtéti beavatkozása a 3. fokozatú belső aranyér, a végbélnyílásba szorult külső aranyérrel összefüggő belső aranyér kezelésére javallott, vagy ha minden egyéb kezelés nem volt hatásos, és a betegnek továbbra is erős fájdalmai vannak a végbélnyílás területén, különösen akkor, ha evakuálás és ülés.

Az invazív aranyér eltávolítási eljárás hagyományos módon is elvégezhető, vagy új technikák is alkalmazhatók, amelyek csak az aranyér végbélfalhoz történő rögzítéséből állnak, eltávolításából nem, ez a módszer csökkenti a felépülési időt és a posztoperatív fájdalmat.

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada.