Wellness egy karnyújtásnyira

Bélparazita fertőzés – milyen vizsgálatokat végeznek?

A paraziták olyan élő szervezetek, amelyek gazdájuk rovására táplálkoznak és túlélnek. Az emberi gyomor-bél traktus gyakran belépési pontként szolgál ezeknek a parazitáknak vagy bélférgeknek.

Az olyan paraziták, mint a giardia, minden évben nagyszámú ember testét fertőzik meg világszerte, gyakran ezek a férgek nem váltanak ki súlyos tüneteket. Csak ha a paraziták más betegségek vagy egészségügyi problémák kiváltóivá válnak, csak akkor lehet azokat különféle orvosi vizsgálatokkal felfedezni.

A bélférgekkel való fertőzés szennyezett vízzel vagy élelmiszerrel, valamint a nem megfelelő higiénia miatt egyik emberről a másikra is lehetséges.

Hogyan nyilvánul meg egy bélparazita fertőzés?

Hogyan nyilvánul meg egy bélparazita fertőzésA bélparaziták általában ciszták és peték formájában jutnak be az emberi szervezetbe, főként vízzel és szennyezett táplálékkal. A bélbe jutva a lárvák fejlődnek és elszaporodnak, ami nagyon kellemetlen tüneteket okoz a gazdának.

Az embert leggyakrabban megfertőző paraziták közé tartozik a trichuris trichiura (hosszú féreg), orsóféreg (szájon át fekális úton terjed), a giardia (a giardiasis nevű betegséget okozó parazita), az ascaris lumbricoides és a pinworms.

E férgek jelenléte a szervezetben többek között étvágytalanságot, alacsony súlyt, apátiát, ingerlékenységet, hasi görcsöket, izomfájdalmat, rossz iskolai teljesítményt (gyermekeknél), gyomorfájdalmat, hasmenést, alváshiányt és fogcsikorgatást okoz.

Az első intézkedések a bélférgek kimutatására

A bélparazitózis megelőzése érdekében a szakemberek azt javasolják, hogy az étel elkészítése és elfogyasztása előtt, valamint mosdóba járás után kézmosást, személyes higiéniát, forralt vagy klóros víz fogyasztását, a gyümölcsök és zöldségek megfelelő mosását, a jól főzött hús fogyasztását javasolják. , hulladék- és szemétszállítás, és különösen félévente féregtelenítés.

Ahhoz, hogy megtudja, valóban érintkezett-e bélparazitával, nagyon fontos, hogy konzultáljon egy háziorvossal, hogy felmérje a tüneteket, és olyan laboratóriumi vizsgálatokat végezzen, amelyek segítségével azonosítható a ciszták, peték vagy parazita lárvák.

Fontos, hogy kezelőorvosa alaposan értékelje a vizsgálati eredményeket, különösen, ha tünetek jelentkeznek. Ennek az az oka, hogy ha a vizsgálati eredmények negatívak, kezelőorvosa javasolhatja a tesztek további 2 megismétlését. A legtöbb esetben a negatív eredményt csak akkor erősítik meg, ha 3 negatív tesztet ellenőriznek különböző napokon.

Bélparaziták – melyek a leggyakrabban használt tesztek?

Bélparaziták – melyek a leggyakrabban használt tesztekA bélparaziták jelenlétének diagnosztizálására szolgáló fő vizsgálat a széklet parazitológiai vizsgálata, közismert nevén «székletvizsgálat», amely a parazita peték vagy ciszták jelenlétét méri fel a székletben.

A vizsgálat elvégzéséhez egy vagy több székletmintát kell venni otthon, lehetőleg reggel, a levételek között 2-3 napos időközzel. A mintákat hűtőszekrényben legfeljebb 12 óráig kell tárolni, vagy gyűjtőedényben, speciális folyadékkal, amely a széklet hosszabb ideig történő konzerválását szolgálja.

Ezenkívül a vizsgálat elrendelhető a széklet konzisztenciájának, a vér, a fehérvérsejtek és a fehérje jelenlétének meghatározására. Ennek eredményeként segít diagnosztizálni és megérteni az emésztőrendszerben jelentkező fájdalom és kényelmetlenség okait. A vérminták vizsgálata viszont azonosíthatja a lehetséges daganatokat és egyéb bélrendszeri rendellenességeket.

Hogyan történik a bélparaziták vizsgálata?

A parazitológiai vizsgálathoz szükséges székletmintát a beteg otthon gyűjti. Ahhoz, hogy az eredmény pontos legyen, elengedhetetlen a laboratóriumi utasítások betartása és az anyag tárolása szabványos, sterilizált palackban. Ezt követően fontos, hogy a lehető leghamarabb eljusson elemzésre.

A laboratóriumban az anyagot megvizsgálják, hogy megvizsgálják annak megjelenését, összetételét és állagát. Ha a szervezetben nem találhatók lárvák, peték vagy paraziták, a teszt eredménye negatív lesz. Ha a fertőzést diagnosztizálják, a kórokozót mutató mintában a paraziták neve szerepel az eredményben. Ezekben az esetekben az illetékes orvos jelzi a kezelés szakaszait.

Bélparaziták – milyen kezelések léteznek?

A parazitózis kezelése parazitaellenes szerekkel történik. A kezelés időtartama, valamint az orvos által felírt gyógyszerek a parazita típusától és a beteg profiljától függően változhatnak. Léteznek olyan gyógyszerek a piacon, amelyek hatékonyak a különféle típusú paraziták ellen, és még akkor is választhatók, ha a kórokozó konkrét diagnózisa nincs.

A beteg gyógyulásának biztosításához a gyógyszeres kezelés mellett elengedhetetlen az étkezési szokások és az életmód megváltoztatása. Íme néhány módszer a bélparaziták megelőzésére:

  • Kézhigiénia étkezés előtt és fürdőszoba használat után.
  • A körmök rövidek és tiszták tartása.
  • Gyógyteák fogyasztása.
  • A háztartási hulladék higiénikus ártalmatlanítása.
  • Az ágyneműt és az ágyneműt rendszeresen és meleg vízzel mossa ki.
  • Gyümölcsök és zöldségek alapos mosása.
  • Az ételek, különösen a húsok megfelelő főzése.
  • Kerülje a mezítláb gyaloglást a földön (egyes paraziták a bőrön keresztül bejuthatnak a szervezetbe)

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada.