Wellness egy karnyújtásnyira

Bélférgek – tünetek és okok

A gyermekkorban rendkívül gyakorinak tartott probléma, a bélparazitózis olyan betegség, amely közvetlen kapcsolatban áll azokkal a higiéniai, vízügyi, környezeti és egészségügyi feltételekkel, amelyek között a lakosság él, ezért közegészségügyi problémának számít.

A rendkívül gyakori betegségnek tekintett probléma a világ lakosságának mintegy 25%-át, azaz minden negyedik embert érinti, ami rendkívül riasztó tény, amelyet nagyon körültekintően kell kezelni. Fontos megjegyezni, hogy sokféle bélféreg közvetlen kapcsolatban áll a gazdaszervezetben tapasztalt fizikai fejlődéssel és táplálkozási hiányosságokkal.

Miért fordulnak elő bélparaziták

Bélférgek - tünetek és okokBár az élet minden rétegét érinti a gyermekek és a felnőttek (akár vidéken, akár városon élnek), sajnos a bélparaziták továbbra is közegészségügyi problémát jelentenek, és valós veszélyt jelentenek a szervezetre.

A legtöbb parazita táplálékkal vagy vízzel, valamint a talajjal való közvetlen érintkezés útján terjed – a csíra a szájon vagy akár a bőrön keresztül jut be, amíg el nem éri a beleket, ahol növekedni és táplálkozni fog.

A parazita megbetegedések, például a giardiasis egyre gyakrabban fordul elő, különösen a szegény országokban, ahol rosszak az egészségügyi feltételek és magas a társadalmi promiszkuitás, ami súlyos vagy akár visszafordíthatatlan következményekkel jár az emberi szervezetre nézve.

Másrészt a megfelelően gondozott és táplált, megfelelő diagnózis és kezelés melletti parazitózisos esetek nagyon jól haladnak, és nem életveszélyesek.

Bélférgek – tünetek

A bélférgek tünetei akkor jelentkeznek, ha e mikroorganizmusok petéi és cisztái lenyelődnek talajjal vagy piszkos felülettel érintkezve, nyers sertéshús vagy nem megfelelő higiéniai körülmények között tartott élelmiszer elfogyasztása során. A lárvák a bélben fejlődnek ki, és olyan tüneteket okoznak, mint a duzzadt has, a hasi fájdalom vagy a végbélnyílás viszketése. Bizonyos esetekben azonban a tünetek a bélrendszeren kívül más helyeken is előfordulhatnak, például a gyomorban, a tüdőben vagy az agyban.

A főbb tünetek és jelek, hogy egy parazita megtelepszik a szervezetben: hányinger, hasi görcsök, étvágytalanság, fogyás, hányás, gyomorégés, köhögés, láz, légzési nehézség és neurológiai rendellenességek is előfordulhatnak.

Előfordulhatnak olyan esetek is, amikor a bélben lévő lárvák fertőzése puffadást okoz, ami enyhe hasi kényelmetlenséget okozhat.

Ha ilyen tüneteket tapasztal, tanácsos elvégezni a szükséges orvosi vizsgálatokat, például székletvizsgálatot, hogy a betegséget időben diagnosztizálják és kezeljék. Egy dolog, amit szem előtt kell tartani, hogy mind a diagnózis, mind a kezelés a parazitózistól függően változik, ezért elengedhetetlen, hogy megértsük a bélparaziták minden típusát.

A bélférgek fő típusai:

  • Giardia: élősködők a gazdaszervezet vékonybelében, ahol egyesülhetnek és beboríthatják a teljes bélfalat, megakadályozva a táplálék felszívódását és emésztési problémákat okozva. A Giardia fogyáshoz és vérszegénységhez is vezethet.
  • Pinworms: a bél végén található paraziták, amelyekről ismert, hogy viszketést okoznak a végbélnyílásban, különösen éjszaka. Lányoknál hüvelyi folyást okozhat.
  • A galandféreg a legnagyobb emberi parazita, amely a teljes emberi bélrendszert elfoglalhatja, azaz akár a 12 méteres hosszúságot is elérheti. A galandféregfertőzés fő szövődménye a neurocysticercosis, amely akkor jelentkezik, amikor a galandféreg-ciszták elérik az agyat, ami epilepsziát okozhat azoknál az embereknél, akiknél korábban még nem volt betegség.

Milyen paraziták vannak még?

  • Horogféreg: áthatol az emberi bőrön, irritációt okozva a bélben, átjutva a tüdőn is. A bélfalon keresztül szívja a vért, ami gyulladásos hasmenéshez és az immunrendszer csökkenéséhez is vezethet.
  • Ascaris: kerek féreg, amely a bélben található, de átjut a tüdőn is. Súlyosabb esetekben a bélrendszerre kell hatni a férgek eltávolítására.
  • Amőba: a vastagbél parazitája, ahol megbújik, és hasmenést okoz. Behatolhat a bélfalba, és véres hasmenést okozhat, ami már előrehaladott formája a betegségnek.

Hogyan kezeljük a bélparazitákat

Hogyan kezeljük a bélparazitákatA bélparaziták legjobb kezelése a gyógyszeres kezelés, de az is rendkívül fontos, hogy elkerüljük az esetleges átterjedést más emberekre, különösen székelés után vagy főzés előtt.

Ezért javasolt ezzel kapcsolatban óvintézkedéseket tenni, mint például a gyakori kézmosás szappannal és vízzel, a körömhigiénia, a hús megfelelő főzése, valamint a gyümölcsök és zöldségek fogyasztás előtti mosása.

Ezek az óvintézkedések nemcsak a bélparaziták kezelésében, hanem megelőzésében is javallottak. Mivel a fertőzést szennyezett vízzel, élelmiszerrel és talajjal való érintkezés okozza, a test jobb higiéniája és minden lenyelhető anyag jelentősen növeli a probléma megszabadulásának esélyét.

Általánosságban elmondható, hogy a bélparaziták kezelés hatékony és komolyabb szövődmények nélkül megoldja a problémát, de ha nem tartja be megfelelően a kezelést, és nem kezdi el mielőbb, akkor a szervezetet néhány súlyosabb szövődmény veszélye fenyegeti.

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada.