Wellness egy karnyújtásnyira

Az időszakos böjt szabályai és trükkjei

Az időszakos böjt vagy az időszakos böjt az elmúlt évek egyik legnépszerűbb fogyókúrájává vált, amely az egészségi állapotot és az életmódot is javíthatja. Más fogyókúrás diétákkal ellentétben, amelyek korlátozzák az étkezést, az időszakos böjt olyan időszakra összpontosít, amikor nem szabad enni.

A cikkben részletesebben kifejtjük, mi is az időszakos böjt és bemutatunk néhány szakaszos böjt szabályt, ajánlunk, hogy mit érdemes fogyni szakaszos böjtöléskor, illetve szó lesz arról is, hány kilogramm fogy az időszakos böjttel.

A böjti diéta során betartandó szabályok

A böjti diéta során betartandó szabályokÉtkezési módként az időszakos böjt vagy időszakos böjtölés évszázadok óta létezik, és olyan táplálkozási stílust jelent, amelyben egy bizonyos ideig vagy időszakon keresztül teljesen vagy részlegesen tartózkodnak a táplálékfogyasztástól, mielőtt a szokásos módon folytatnák. Ennek az étkezési stílusnak az előnyei közé tartozik a fogyás és a biológiai funkciók szabályozása.

Az adott diéta működési mechanizmusa az, hogy a kívánt ételek fogyasztásának óraszámának korlátozásával a kalóriabevitel csökkentése és a fogyás eredménye, ezen felül egyéb előnyökkel is járhat.

A böjt időtartamától függően különböző típusú szakaszos böjtök vagy módszerek léteznek: a 12 órás böjt, amikor éjszaka 12 órán át böjtölsz, a többi időben vagy napközben pedig ehetsz, az 5 2 módszer ciklusokkal. egy hétig tart, amelyből 2 napon böjtölni fogsz, a másik 5 napon pedig normálisan étkezhetsz, a 24 órás böjt. Ugyanakkor az időszakos böjtölés bármilyen típusú eredményének maximalizálása érdekében javasolt a kalóriabevitel csökkentése azokban az időszakokban, amikor az ételfogyasztás megengedett.

Az egyik kedvenc és legegyszerűbb böjttípusom a 16/8-as időszakos böjt vagy a 16 8-as módszer, ahol 16 órát böjtölsz, a maradék 8 órát pedig eszel. A böjt szünetének fenntartása érdekében 16 órás szünetet kell tervezni az étkezések között, azaz 16 óra különbséget kell tenni az utolsó étkezés vagy vacsora és a következő napi reggeli étkezés között.

Mint minden fogyókúra esetében, az időszakos koplalás során is érdemes betartani néhány általános szabályt, hogy biztosítsa annak előnyeit.

Igyál elegendő folyadékot

A hidratálás nagyon fontos a diéta időszakában. Ennek érdekében próbáljon vizet és cukrozatlan teákat inni, amikor csak szükséges. Elegendő folyadékbevitellel elkerülhető az esetleges kiszáradás vagy székrekedés.

Emellett egészséges hidratálási lehetőségként választhatunk gyömbért vagy gyógyteát, amely segít könnyebben elviselni az éhségérzetet. Ugyanakkor a kávé csökkentett vagy mérsékelt fogyasztása javasolt, ami fokozhatja ezt az érzést.

Fizikai tevékenységek

A kívánt eredmény gyorsabb elérése, de az egészségi állapot javítása érdekében a böjt során ajánlott mérsékelt fizikai aktivitást végezni. Ugyanakkor emlegetik, hogy vigyázzunk, ne vigyük túlzásba, és ne követeljük meg szervezetünktől a maximális teljesítményt. Nyilvánvaló, hogy minél magasabb a fáradtság szintje, annál éhesebbnek érzi magát.

Ilyen értelemben ha 24 órás vagy 5:2-es módszerrel böjtölünk, akkor a böjti napokon nem érdemes túl sokat tornázni, mert ilyenkor a szervezet legyengül és szédül, fejfájás, kimerültségérzet. Ehelyett javasolt a testmozgás, különösen azokon a napokon, amikor normálisan étkezik.

Hagyja fel a sült ételeket

A gyorsabb fogyás érdekében ajánlott kerülni a magas kalóriatartalmú ételek fogyasztását, például a gyorsételeket vagy a sült ételeket. Az adott szabály valójában nem kifejezetten erre a diétára vonatkozik, hanem az egészséges életmód általános normája.

Tehát ha meg akarja őrizni egészségi szintjét, hagyja abba az ilyen típusú ételek fogyasztását. Persze, meg lehet enni egy-egy sütit vagy egy kis krumplit, de nem szabad ezt rendszeressé tenni. A sóvárgás elkerülése érdekében próbáljon több olyan gyümölcsöt és zöldséget enni, amelyet szeret.

Hagyd fel az édességeket

A magas cukortartalmú édességek és péksütemények magas kalóriatartalmú élelmiszerek. Súlycsökkentési erőfeszítéseinek támogatása érdekében tegyen meg mindent, hogy elkerülje ezeket az ételeket.

Szintén kívánatos a hozzáadott cukrot tartalmazó italok elhagyása, amelyek nem adják a kellő jóllakottság érzését. Az adott italokat próbálja meg sima vízzel helyettesíteni.

Egyél mértékkel

Bár ennek a diétának nincsenek egyértelmű étkezési korlátai azokban az időkben, amikor az ételfogyasztás megengedett, mégsem ajánlott túlzásba vinni, ha túl sokat eszik ebben az időszakban. Próbálja meg fenntartani az egészséges táplálkozási szokásokat a fehérje-, vitamin- és ásványianyag-szükséglet fedezésével. Így a böjt időszaka könnyebb, egészségesebb és hatékonyabb lesz az Ön számára.

Így a szervezet a felhalmozott zsírtartalékokból fogyaszt. A böjt és a pihenő időszak közötti túl nagy kalóriakülönbség valójában lelassíthatja az emésztést, és elriaszthatja a diéta folytatásától. Általános tanácsként azt javasolják, hogy csökkentsék a kalóriabevitelt a böjt órák közötti időintervallumban.

A böjt előnyei – amikor időszakos böjttel kezd fogyni

A böjt előnyei – amikor időszakos böjttel kezd fogyniAz időszakos böjt népszerűsége nem csak az e diétát követők által leadott kilóknak köszönhető, hanem a tudósok által végzett kutatások eredményeinek is. Az első tanulmányok kimutatták, hogy az időszakos böjt csökkentheti bizonyos kockázati tényezőket, amelyek krónikus betegségek, például szív- és érrendszeri betegségek, idegrendszeri betegségek és 2-es típusú cukorbetegség kialakulásához vezethetnek.Ebben a tanulmányok szerint az időszakos böjt csökkentheti a vércukorszintet. a gyomorban 3-6%-kal üres.

Úgy tűnik, hogy a böjt jótékony hatással van a kognitív funkciókra is. Humán vizsgálatok nem tudtak egyértelmű eredményeket felmutatni, de ez a tény hozzájárulhat ahhoz, hogy az időszakos böjtöt a hagyományos fogyókúra alternatívájaként tekintsék.

Az időszakos böjtről szóló több tanulmány egy másik elemzése azt találta, hogy egészséges és túlsúlyos vagy optimális testsúlyú embereknél az időszakos böjt gyakorlása nem okoz fizikai vagy lelki károsodást.

Az időszakos böjttel kapcsolatos kutatások által leírt másik előny az, hogy rövid távon felgyorsítja az anyagcserét, és csökkenti az elhízás, valamint a májzsugorodás kockázatát.