Wellness egy karnyújtásnyira

A talpi szemölcsök megszabadulásának legnépszerűbb módjai

A talpi szemölcsök kis növedékek, amelyek általában a lábfejen jelennek meg. Ez a nyomás azt is okozhatja, hogy a talpi szemölcsök befelé nőnek, egy vastag, kemény bőrréteg (kallusz) alatt.

A talpi szemölcsöket a humán papilloma vírus, a HPV vírus okozza, amely a talpon található apró sérüléseken, repedéseken vagy egyéb nyílt területeken keresztül jut be a szervezetbe. A legtöbb talpi szemölcsnek nincs komoly egészségügyi problémája, és általában kezelés nélkül idővel eltűnik.

Mi váltja ki a talpi szemölcsöket?

Mi váltja ki a talpi szemölcsöketA HPV nagyon gyakori, és több mint 100 fajta vírus létezik. De csak néhány A szemölcsökkel kapcsolatban az egyik legfontosabb dolog , hogy a HPV nagyon gyakori, és több mint 100 fajta vírus létezik. De csak néhányan okoznak szemölcsöt a lábukon. Más típusú HPV szemölcsöket okozhat a bőr más részein vagy a nyálkahártyákon.

A talpi szemölcsöket okozó HPV-törzsek nem túl fertőzőek. Ezért a szemölcsök nem könnyen terjednek át közvetlen érintkezés útján egyik személyről a másikra, de ha a vírus az első fertőzési helyről terjed, több szemölcsöt okozhat. Mivel nedves és meleg környezetben szaporodik, a legyengült immunrendszer segíthet a vírussal való érintkezésben.

A talpi szemölcsök tünetei

A talpi szemölcsök nagyon mélyen a bőrbe nőnek. Ez a növekedés általában lassan következik be, a szemölcs idővel fejlődik. A talpi szemölcs tünetei a következők lehetnek:

  • Kemény, megvastagodott bőr (ló) egy jól körülhatárolható bőrterületen, ahol a szemölcs befelé nőtt
  • A mitesszerek, amelyeket általában szemölcsmagoknak neveznek, valójában azonban kis alvadt erek
  • Olyan elváltozás, amely megzavarja a láb bőrének normál vonalait és barázdáit
  • Fájdalom és érzékenység járás vagy állás közben

A talpi szemölcsök kezelési módszerei

Bár kellemetlen érzést okoz, a legtöbb talpi szemölcs ártalmatlan, és magától elmúlik, bár ez egy-két évig is eltarthat. Mielőtt rátérnénk a legbonyolultabb sebészeti kezelésekre, tudatnunk kell vele, hogy nem olyan bonyolult a helyzet esetén is léteznek papillomakezelések krém formájában . Ha a szemölcsök kezelést igényelnek, a következő technikák jöhetnek szóba:

Krioterápia

A szemölcsök leginkább javasolt kezelése a krioterápia vagy folyékony nitrogén alkalmazása a szemölcsökre. Fagyasztóterápiaként is ismert, a folyékony nitrogén hatására a szemölcs «elhal», mivel a vér nem éri el, amikor maga a szemölcsszövet és a környező szövetek megfagynak.

A kezelés alkalmazása után hagyja hatni egy ideig, majd a bőrgyógyász szikével vagy más, kissé éles pengével, például ollóval, mindig kesztyűben távolítja el az elhalt bőrt és a törmeléket.

Lézeres kezelés

A pulzáló festéklézeres kezelés megégeti (cauterizálja) a kis zárt ereket. Idővel a fertőzött szövet elhal, és a szemölcsök leesnek.

Ez a módszer megköveteli, hogy a kezelést három-négy hetente meg kell ismételni. Ennek a módszernek a hatékonyságára vonatkozó bizonyítékok korlátozottak, és fájdalmat és esetleg hegesedést okozhatnak.

Sebészet

Ez nem a választott kezelés, de lehetőség van rá, ha más hagyományos kezelések kudarcot vallanak. A bőrgyógyász elektromos tűvel távolítja el a talpi szemölcsöt (elektrodézis és küret). Mivel ez a módszer fájdalmas lehet, a szakember először elaltatja a bőrt.

Mivel a műtét magában hordozza a hegesedés kockázatát, ezt az eljárást általában nem használják talpi szemölcsök kezelésére, hacsak más kezelések nem voltak hatékonyak.

Talpi szemölcsök – életmód és otthoni gyógymódok

Talpi szemölcsök - életmód és otthoni gyógymódokHa a szemölcsök fájdalmasak vagy gyorsan terjednek, érdemes vény nélkül kapható oldatokkal vagy otthoni gyógymódokkal kezelni őket. A leggyakrabban használt módszerek közé tartozik:

Hámlasztó kezelés (szalicilsav ): vény nélkül kapható szemölcseltávolító termékek tapaszok vagy folyékony oldat formájában kaphatók. Általánosságban elmondható, hogy az utasítások azt mondják, hogy mossa le az alkalmazás helyét, áztassa meleg vízbe, és óvatosan távolítsa el a puha bőr felső rétegét habkővel vagy reszelővel. Ezután, ha a bőr megszáradt, helyezze fel az oldatot vagy egy tapaszt. A tapaszokat általában 24-48 óránként cserélik, míg a folyékony oldatokat általában naponta egyszer alkalmazzák. Előfordulhat, hogy néhány hétig vagy hónapig rendszeresen meg kell ismételnie az eljárást az eredmények megtekintéséhez.

Fagyasztóterápia (krioterápia ): A szemölcsöket lefagyasztó, vény nélkül kapható megoldások ideálisak a lábszemölcsök kezelésére. Fontos megjegyezni, hogy egyes szemölcseltávolító megoldások gyúlékonyak, ezért nem szabad tűz, nyílt láng, hőforrás és meggyújtott cigaretta közelében használni.

Hogyan akadályozzuk meg a talpi szemölcsök terjedését?

Mezítláb járás nélkül:  A HPV vírus nagyon könnyen szaporodik meleg és párás helyeken. Ezek közül a legelterjedtebb a rendszeres zuhanyozás az edzőtermekben, öltözőkben vagy uszodákban, vagyis a nagy forgalmú helyeken.

Az optimális higiénia fenntartása:  Tartsa lábát tisztán és szárazon, különösen a lábujjak között, és ne ossza meg cipőit és törölközőit másokkal. Ha szükséges, naponta kétszer cserélje ki a zoknit.

Kerülje a nyílt sebeket:  Óvakodjon a bőrön lévő repedésektől és apró sérülésektől, mivel ezek a vírus behatolási pontjai lehetnek.

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada.