Wellness egy karnyújtásnyira

4 fajta étrend, amely kizárólag vegetáriánus ételeken alapul

Míg a vegetarianizmust a történelem során különböző kultúrák, filozófusok és vallások támogatták, az elmúlt évtizedekben mindenféle vegetáriánus étrend egyre népszerűbb lett az állatok jogainak, az egészségnek, a környezet tiszteletben tartásának növekvő tudatosítása miatt, és a lista folytatódik. .

A vegetáriánus étkezés olyan étkezési lehetőség, amely a növényi élelmiszerek fogyasztását és az állati eredetű táplálékok csökkentését vagy elhagyását segíti elő, és azon túl, hogy a jól megtervezett vegetáriánus étrend táplálkozási szempontból egészséges választás, egyes vegetáriánus receptek is alkalmazhatók. igazán finomnak bizonyul.

Hogyan válasszunk vegetáriánus étrendet

A vegetáriánus étrendnek számos megközelítése létezik, és a megfelelő étrend kiválasztásakor fontos figyelembe venni olyan tényezőket, mint a fenntarthatóság, a költségek és a táplálkozási minőség.

Ezen túlmenően annak mérlegelése, hogy melyik opció felel meg legjobban személyes értékeinknek és céljainknak, fontos tényező annak meghatározásában, hogy ez a gyakorlat mennyire fenntartható számunkra. Még ha nem is az a szándéka, hogy teljesen vegetáriánus étrendet alkalmazzon, a növényi ételek fogyasztása elengedhetetlen az egészséges és kiegyensúlyozott élethez.

Az ilyen típusú diétákban az a jó, hogy különféle vegetáriánus receptekkel kísérletezhetünk, és ennek megfelelően alakíthatjuk őket, amíg meg nem találjuk a számunkra megfelelő ételeket. Ezért a legjobb választás mindannyiunk számára a céljainktól és a személyes etikától függ, valamint attól, hogy ez a diéta mennyire fenntartható mindannyiunk életmódja szempontjából.

A vegetáriánus étrend típusai

Vegetáriánusok azok, akiknek étrendje nem tartalmaz húst vagy halat, de eszik tojást, tejet vagy tejtermékeket. Mint fentebb említettük, mindenkinek megvan a maga motivációja, amiért nem eszik állati eredetű élelmiszert, de a leggyakoribb okok a környezet és különösen az élő szervezetek tiszteletben tartásával kapcsolatosak.

Ennek ellenére egy ilyen birtoklása az átlagember számára még mindig elérhetetlen. Egyes vegetáriánusok tejtermékeket, tojást és mézet tartalmaznak az étrendjükben, amelyeket élő állatokból nyernek, míg mások mellőzik ezeket. Ezenkívül egyes vegetáriánus receptek nem tartalmaznak olyan élelmiszereket, amelyek feldolgozása állati eredetű termékeket, például bizonyos típusú zsírokat vagy színezékeket tartalmaz, amelyek bizonyos élőlényfajokból származnak.

A vegetarianizmusnak számos kategóriája van, amelyeket a vegetáriánus étrendet alkotó élelmiszerek, valamint mindegyik követőjének személyes filozófiája szerint osztályoznak.

Tojás-vegetáriánus étrend

Az ovo-vegetáriánusok azok az emberek, akik nem esznek állati eredetű ételeket, kivéve a tojást és a tojást tartalmazó készítményeket, mint például az omlettet, tésztát, előételeket és más finom recepteket. Sütési receptekhez is használhat tojást, például a muffinok, sütemények és kenyér receptjénél.

Az ovo-vegetáriánus étrend hívei általában előszeretettel fogyasztanak tenyésztett vagy biotojást, amely olyan csirkékből származik, amelyeket nem hátrányos környezetben nevelnek. Az ovo-vegetáriánus étrendből a húson és a halon kívül minden tejterméket és az abból készült élelmiszert is kizárnak, mint a tehéntej, sajt, vaj, tejszín, joghurt, fagylalt stb. Mivel az elfogyasztott tojások nem termékenyülnek meg, és nem károsíthatják az azokat tojó tyúkokat, egyesek szerint a velük való takarmányozás kevésbé etikátlan, mint a tejfogyasztás.

Lakto-vegetáriánus étrend

A lakto-vegetáriánus étrend olyan étrend, amely gyümölcsökből és zöldségekből készült vegetáriánus recepteken alapul, de tejtermékeket is tartalmaz, amint azt a „lacto” előtag is sugallja. Ez az opció magában foglalja a tejtermékeket, például a tehéntejet és az abból készült ételeket, például a sajtot, a vajat, a tejszínt, a joghurtot és a fagylaltot, de kizár mindenféle húst, például marhahúst, sertéshúst, csirkét és halat. A lakto-vegetáriánus étrend szintén kizárja a tojás fogyasztását.

Mint minden vegetáriánus étrendnél, az embereknek vallási vagy kulturális indítékai lehetnek a lakto-vegetáriánus étrend követésére. Ez a variáció gyakori a dzsainizmus, a hinduizmus és a buddhizmus követői körében.

Lakto-ovo-vegetáriánus étrend

Ahogy a neve is sugallja, a lakto-ovo-vegetáriánus étrend olyan növényi alapú étrend, amely kizárja a vörös húst, a fehér húst és a halat/tenger gyümölcseit, de tartalmaz tojást, tejet, sajtot, vajat, joghurtot, tejszínt, fagylaltot és egyéb vegetáriánus termékeket. és az ezeket az összetevőket tartalmazó receptek.

Manapság lenyűgöző egészségügyi előnyei miatt a lakto-ovo-vegetáriánus étrendet a nagy mennyiségű telített zsírokat tartalmazó feldolgozott húsokon alapuló étrend rovására választják. Sőt, mivel ez a diéta is nagyon finom, idővel egyre több követőt kezdett szerezni.

Mivel a lakto-ovo-vegetáriánusok tejterméket és tojást esznek, az ilyen típusú vegetáriánus receptekből könnyen beszerezhetők olyan tápanyagok, mint a kalcium, a B12-vitamin és a D-vitamin. A lakto-ovo-vegetáriánus étrendet folytatóknak azonban gondoskodniuk kell arról, hogy étrendjükben a megfelelő zöldség- és hüvelyesforrásokat vegyenek fel, mint például hagyma, paradicsom, paprika, saláta, szójabab, gomba, tofu, dió, magvak stb. annak érdekében, hogy megfelelő mennyiségű tápanyagot kapjunk, amelyet ezen összetevők mindegyike biztosít.

Gyümölcs diéta

A gyümölcstermesztők azok az emberek, akik csak bizonyos kategóriájú gyümölcsöket és zöldségeket fogyasztanak, nevezetesen azokat, amelyek fáról vagy bokrról lehullottak, vagy a növényből kitéphetők. Ennek az az oka, hogy ezek az emberek nem csak az állatokat nem akarják károsítani, hanem a növényeket sem, amelyekből táplálékuk származik.

Vagyis ennek a diétának a követői csak azt fogyasztják, amit a természet önként ad, vagy olyan növényi termékeket, amelyek kinyerése nem károsítja a növényt. Ennek eredményeként esznek bogyókat, dióféléket és magvakat (olívaolaj), zöldségeket, például gombát, cukkinit, paradicsomot, paprikát és avokádót, hüvelyeseket, például babot, szóját, borsót és gabonaféléket.

Az élelmiszernövények gumóiból, gyökereiből és leveleiből, például saláta, cékla, burgonya, spenót, póréhagyma, burgonya, hagyma és más ilyen összetevőkből készült ételek kivételt képeznek, és tabunak minősülnek, mivel az anyanövény a gyökereivel együtt károsodik. betakarítás..

A gyümölcstermesztők egyrészt szándékosan fogyasztanak olyan élelmiszereket, amelyek nagy mennyiségű ásványi anyagot és vitamint tartalmaznak, másrészt az élelmiszerek e nagyon korlátozott választéka az alultápláltság kockázatát is magában foglalja. Míg a fehérje könnyen elhanyagolható az ilyen típusú étrendben, a magas fruktóz bevitel magas koleszterinszinthez vezethet a magas gyümölcsfogyasztás miatt.

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada.